Десетки арестувани на масов протест в Хонконг

  • 29 септември 2019 20:53

  • 399
  • 0
© Getty Images/Guliver

Десетки хора бяха арестувани на масов антиправителствен протест в Хонконг днес, предаде ДПА.

Полицията в китайския специален административен район използва водно оръдие, сълзотворен газ и лютив спрей срещу демонстрантите.

Хиляди хора преминаха на мирно шествие през Хонконг, преди да се съберат пред сградата на местното правителство. Там демонстранти започнаха да хвърлят тухли и петролни бомби по полицаите от охраната.

Протести и сблъсъци имаше и на други места, въпреки че придвижването на демонстрантите бе затруднено от затварянето на метрото.

"Всички ние знаем, че може да бъдем арестувани, правим всичко по силите си, за да не ни хванат, но въпреки това трябва да се противопоставим, защото Хонконг е нашият дом", каза пред ДПА протестиращ на име Ленард, след като помогна да бъде изградена барикада от чадъри.

Студент на име Сайръс заяви, че "ние като хонконгци трябва да се изправим и да кажем на света, че не сме изплашени от "китайските нацисти" или от тоталитаризма".

Мнозина в Хонконг се съмняват дали местното правителство или всъщност Пекин управлява бившата британска колония въпреки обещанията за полуавтономия до 2047 г.

Днешният протест се проведе в навечерието на националния празник на комунистически Китай, 1 октомври. Във вторник в Пекин ще има голям военен парад в рамките на честванията на 70-ата годишнина от основаването на Китайската народна република.

Британският министър на външните работи Доминик Рааб междувременно изрази подкрепа за продемократичните демонстранти и правото им на мирен протест, предаде Ройтерс.

"Няма да гледаме на другата страна, докато жителите на Хонконг биват бити безразборно", каза Рааб на започналата днес годишна конференция на управляващата Консервативна партия.

Последвайте канала на

Novini.bg
399 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини