Южнокорейският президент призова за по-тесни връзки със Северна Корея

  • 25 септември 2019 07:45

  • 465
  • 0
Южнокорейският президент призова за по-тесни връзки със Северна Корея
© Getty Images/Guliver

Южнокорейският президент Мун Дже-ин призова днес световните лидери да се ангажират по-сериозно със Северна Корея в замяна на напредък в ядреното ѝ разоръжаване, предаде Асошиейтед прес. От трибуната на Общото събрание на ООН Мун, който отдава настоява за по-тесни връзки между двете Кореи, каза, че страната му "ще гарантира сигурността на Северна Корея" и изрази надежда, че и тя ще направи същото за Южна Корея.

Южнокорейският президент бе една от движещите сили зад дипломатическите усилия, довели до историческата среща между лидерите на САЩ и КНДР - Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически,, през 2018 г. В понеделник Тръмп каза, че скоро може да се състои нова среща между двамата, но не даде подробности.

Мун Дже-ин заяви в речта си в ООН, че даването на взаимни гаранции в областта на сигурността би допринесло за по-бързо ядрено разоръжаване и мир на Корейския полуостров, който все още технически е в състояние на война. Той призова за създаването в демилитаризираната зона между двете Кореи на "международна зона на мир" - идеята, предлагана и преди. Ако Северна Корея положи искрени усилия да предприеме денуклеаризация, международната общност трябва да отвърне реципрочно, каза Мун. Създаването на международна зона за мир ще даде институционални и реалистични гаранции за сигурността на Северна Корея. А Южна Корея също ще спечели, като получи траен мир, заяви той.

Последвайте канала на

БТА
465 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини