Китай приветства решението на Соломоновите острови да скъсат отношенията си с Тайван

  • 17 септември 2019 09:52

  • 1005
  • 0
Китай приветства решението на Соломоновите острови да скъсат отношенията си с Тайван
©

Китай приветства решението на Соломоновите острови да скъсат отношенията си с Тайван - нова дипломатическа победа на Пекин срещу Тайпе, предаде БТА.

"Китай пламенно приветства правителството на Соломоновите острови за решението му да скъса "дипломатическите си отношения" с тайванските власти", заяви говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин. Тя подчерта в комюнике, че "правителството на КНР (Китайската народна република) е единственото законно правителство, представляващо целия Китай, а Тайван е неделима част от китайската територия".

Вчера Тайван изпревари Соломоновите острови и пръв скъса връзките си с тях, след като научи, че новите власти в тихоокеанската държава са решили да преориентират дипломатическото си признание към КНР. Тази промяна е нов тежък удар за Тайван, изгубил вече не един съюзник през последните години. Те вече са само 16, сред които редица островни държавици, Парагвай и Ватикана.

Китай разглежда Тайван като една от своите провинции. На острова управлява съпернически китайски режим, избягал там, когато комунистите поемат властта в континенталната част от страната през 1949 г. след гражданска война. Територията с 23-милионно население не е призната за независима държава от ООН.

Отношенията на Тайпе с Пекин са обтегнати след 2016 г, когато за тайвански президент бе избрана Цай Ингвен, чиято партия традиционно се бори за независимост, отбелязва Франс прес. За Пекин решението на Соломоновите острови е добре дошло в навечерието на тържествата за 1 октомври, когато се навършват 70 години от основаването на Китайската народна република.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1005 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини