Огромен пожар е избухнал в най-голямата саудитска петролна рафинерия

  • 14 септември 2019 08:59

  • 1363
  • 0
Огромен пожар е избухнал в най-голямата саудитска петролна рафинерия
© getty images

Голям пожар избухна преди зазоряване днес в огромен нефтопреработвателен комплекс на саудитската петролна компания "Арамко" край източния град Абкаик, съобщи телевизия "Ал Арабия", цитирана от Ройтерс.

Причината е неизвестна. Официално съобщение за пожара няма, но според тв канала саудитските власти по-късно се очаква да направят такова съобщение.
Абкаик е на около 60 км югозападно от Дахран, в Източната провинция. Горящата рафинерия е най-голямата в Саудитска Арабия и преработва значителна част от петролния й износ, минаващ през Персийския залив.

Според Асошиейтед прес, която също цитира медийни източници, пожарът е бил предшестван от експлозия, а на телевизионни кадри оттам се чувала стрелба на заден план. На хоризонта се виждали огромни облаци дим, видими от голямо разстояние.

Напрежението в района е голямо след нападенията през юни и юли срещу петролни танкери във водите на Залива, за които Рияд и Вашингтон обвиняват Иран. Техеран отрича тези обвинения. Йеменските бунтовници хуси, подкрепяни от Иран, също предприеха миналия месец въздушни удари с дронове през границата по петролното находище Шайбах. Някои от тези атаки също причиниха пожари, но не прекъснаха производството.

Саудитските сили за сигурност осуетиха атака на Ал Каида срещу Абкаик през 2006 г.

"Арамко" се готви да листва на борсата своите акции, вероятно още тази година, в рамките на усилията за диверсифициране на икономиката на Саудитска Арабия - най-големия износител на петрол в света, която засега е почти изцяло зависима от добива на петрол.

Последвайте канала на

БТА
1363 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини