Полицията в Хонконг разпръсна протестиращи със сълзотворен газ

  • 08 септември 2019 18:24

  • 521
  • 0
© Getty (архив)

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ и стреля с гумени куршуми, за да разпръсне агресивно настроени демонстранти, събрали се тази вечер за неразрешен протест в оживения търговски район Козуей бей. Това съобщи местна телевизия, цитирана от ТАСС.

След опити на демонстранти да провокират безредици, палежи и вандалски действия операторът на местното метро затвори две станции в центъра на града. По-рано днес десетки хиляди участваха в шествие до консулството на САЩ в Хонконг, за да призоват американския Конгрес да приеме предложен законопроект за санкции срещу правителствени служители от китайския автономен районг, уличени в погазване на основните свободи.

Продемократичният активист Джошуа Уон съобщи, че е бил арестуван тази сутрин при завръщане от Тайван за нарушаване на условията, при които е бил освободен под гаранция, предаде Франс прес, като се позова на неговата политическа партия "Демосисто".

Миналата седмица Уон - една от иконите на протестното "движение на чадърите" от 2014 г., замина за Тайван, за да преговаря с местни политици и да произнесе речи за борбата за демокрация в Хонконг.

Уон очаква да бъде освободен утре сутринта. Полицията не пожела да коментира случая, добавя АФП.

Последвайте канала на

БТА
521 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини