В Тайланд започнаха военноморски маневри между САЩ и 10 страни от АСЕАН

  • 02 септември 2019 09:29

  • 284
  • 0
В Тайланд започнаха военноморски маневри между САЩ и 10 страни от АСЕАН
© Getty Images/Guliver (архив)

Невиждани военноморски маневри между САЩ и десет страни от Югоизточна Азия започнаха днес в контекста на борбата за нарастващо влияние в региона между САЩ и Китай, предаде Франс прес.

Осем бойни кораба, четири бойни самолета и над хиляда военни участват в ученията, които започнаха във военноморска база южно от тайландския курорт Патая. Маневрите ще продължат пет дни в Тайландския залив и Южнокитайско море, пояснява посолството на САЩ в Банкок.

През август американският държавен секретар Майк Помпейо участва в регионална среща на върха с 10-те страни членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), за да насърчи индо-тихоокеанската стратегия на Доналд Тръмп. Тя е предназначена да се противопостави на Китай в момент на търговска война между двете страни.

Отношенията между двете държави са изострени и в Южнокитайско море, чийто води са богати на ресурси, и върху почти цялата му територия имат претенции Пекин, но също и Виетнам, Филипините, Малайзия и Бруней. Китай изгради изкуствени острови там и разположи на тях въоръжения. Вашингтон определи тези действия като заплаха за сигурността в региона. Американските военноморски сили редовно извършват операции там, наречени "свобода на корабоплаването".

В маневрите участват и военноморските сили на Мианма, въпреки американските санкции, наложени на няколко военни от тази страна заради етническото прочистване на мюсюлманите рохинги.

Последвайте канала на

БТА
284 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини