Китай освободи задържания служител от британското консулство в Хонконг

  • 24 август 2019 07:21

  • 349
  • 0
Китай освободи задържания служител от британското консулство в Хонконг
© Getty Images/Guliver (архив)

Китайската полиция в граничния град Шънчжън съобщи, че тази сутрин е освободила задържания служител на британското консулство в Хонконг Саймън Чън, предаде Асошиейтед прес.

В кратко съобщение в социалните медии полицията каза, че Чън е бил освободен, както е било планирано, а правата му са били защитени "в съответствие със закона", предаде ДПА.

По-рано тази седмица Великобритания изрази загриженост във връзка със съобщенията в хонконгски медии, че неин консулски служител е изчезнал в континентален Китай и може да е бил задържан.

Чън е служител по търговските и инвестиционните въпроси в шотландския отдел на британското консулство. Той е бил в континентален Китай по бизнес дела и след 8 август нямаше информация къде се намира, съобщи в. "Хонконг фрий прес".

Китайският в. "Глоубъл таймс" съобщи, че Чън бил задържан, защото търсел услугите на проститутка.

Хонконг и Пекин действат съвместно по наказателни дела, но административното задържане в Китай не е част от тях.

Неясно формулираната практика позволява на Пекин да задържа лица за срок до 15 дни, без да им предявява обвинения, и това е обект на остра критика от правозащитни групи.

Азиатският финансов център беше разтърсен от тримесечни антиправителствени демонстрации, които накараха британски политици да изразят загриженост за бившата си колония, което разгневи Пекин.

След задържането на Чън, вчера Канада каза, че временно преустановява пътувания до Китай на нейни служители в Хонконг.

Последвайте канала на

БТА
349 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини