Съветът за сигурност на ООН смята, че Индия и Пакистан трябва да се въздържат от едностранни действия в Кашмир

  • 16 август 2019 21:54

  • 605
  • 0
Съветът за сигурност на ООН смята, че Индия и Пакистан трябва да се въздържат от едностранни действия в Кашмир
© Getty Images/Guliver (архив)

Членовете на Съвета за сигурност на ООН са на мнение, че Индия и Пакистан трябва да се въздържат от едностранни действия в Кашмир, заяви постоянният представител на Китай в ООН Чжан Цзюн, цитиран от Ройтерс.

Съветът за сигурност се събра по искане на Китай и Пакистан на заседание при закрити врата, след като Индия отмени специалния конституционен статут на щата Джаму и Кашмир. Китай рядко иска заседания на Съвета за сигурност, отбелязва Ройтерс.

Макар съветът да не прие обща декларация, посланикът на Китай Чжан Цзюн изрази общата загриженост на неговите членове във връзка със ситуацията в Кашмир.

"Те (останалите членове на Съвета за сигурност) също са загрижени за положението с човешките права и са на мнение, че заинтересуваните страни трябва да се въздържат от едностранни действия, които могат да доведат до засилване на напрежението", каза Чжан.

Посланикът на Индия Сайед Акбаруддин обвини Чжан, че се опитва да представи думите си като позиция на международната общност. Според него решението на Индия за Кашмир е въпрос на индийската вътрешна политика.

Представителката на Пакистан Малиха Лодхи заяви, че пакистанското искане за заседание на Съвета за сигурност е първата, но не и последна стъпка, която Исламабад предприема във връзка с Кашмир. Тя отбеляза, че това е бил първият път, когато

Съветът за сигурност на ООН обсъжда въпроса с Кашмир от повече от 50 години.

"Фактът, че тази среща се състоя показва, че спорът е признат от международната общност. Народът на Джаму и Кашмир може и да е отцепен от света, но гласът му днес се чува в ООН", изтъкна Лодхи.

Последвайте канала на

БТА
605 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини