Човека паяк призова за мир в Хонконг

  • 16 август 2019 12:02

  • 395
  • 0
© Getty (архив)

Френският катерач Ален Робер, известен като Човека паяк, изкачи тази сутрин небостъргач в Хонконг, за да разпъне транспарант с призив за мир в момент, когато бившата британска колония е разтърсвана от най-тежката политическа криза от нейното присъединяване към Китай през 1997 г. и почти ежедневни демонстрации с призив за повече демокрация, предаде АФП.

Петдесет и седем годишният французин изкачи 68-те етажа на небостъргача "Чун Кон Център" в централния финансов квартал въпреки горещото и влажно време. Той опъна транспарант, на който са изобразени знамената на Китай и Хонконг, а под тях две стиснати ръце - червена и жълта. Небостъргачът принадлежи на най-богатия хонконгски магнат Ли Кашин, който днес призова хората да обичат Китай, Хонконг и себе си в първото си публично изявление за разрастващите се продемократични протести, които седмици наред блокират живота в Хонконг и са предизвикателство за Китай.

Посланието на Ли излезе като платена публикация на първите страниците на големите вестници в азиатския финансов хъб. Магнатът приканва хората да овладеят гнева си с любов и да спрат насилието. Подписът е: Гражданинът на Хонконг Ли Кашин.

Китайският ежедневник "Глобал таймс" днес направи рядка асоциация с репресиите на пекинския площад Тянанмън, които са тема табу в страната, за да подчертае, че евентуална военна интервенция в Хонконг няма да е повторение на клането от 1989 г.

За днес и двата почивни дни в Хонконг са планирани нови демонстрации, става ясно от съобщения в социалните мрежи.

 

Последвайте канала на

БТА
395 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини