Император Нарухито изрази дълбоки угризения за действията на Япония през Втората световна война

  • 15 август 2019 09:14

  • 709
  • 1
Император Нарухито изрази дълбоки угризения за действията на Япония през Втората световна война
© gettyimages

Новият японски император Нарухито изрази днес "дълбоки угризения" по повод действията на Япония през Втората световна война, предаде Франс прес.

Изявлението на Нарухито е във връзка с годишнината от капитулацията на Япония във втория световен военен конфликт на 15 август 1945 г.

"Разсъждавайки върху нашето минало и изпитвайки дълбоки угризения, искрено желая ужасите на войната никога да не се повтарят", каза Нарухито на възпоменателна церемония в Токио.

Императорът изрази съжалението си за големия брой жертви на конфликта и за страданията на техните семейства.

С думите си Нарухито демонстрира пълна приемственост по отношение на баща си Акихито, който започна да използва израза "дълбоки угризения" през 2015 г. Тогава бе първият път, когато японски монарх използва подобен израз по повод японската капитулация. Още преди абдикацията на Акихито през април Нарухито даде да се разбере, че подобно на баща си ще продължи да признава за насилието, извършено от японската армия по време на войната.

На възпоминателната церемония присъстваше и японският премиер Шиндзо Абе, който също изрази желанието си ужасите на войната да не се повтарят, но в същото време изказа уважението и благодарността си към хората, дали живота си за Япония. В духа на националистическата си ориентация Абе, чийто дядо Нобусуке Киши е бил арестуван за военни престъпления, но не е бил съден от Токийския трибунал, изпрати вчера ритуален дар в светилището Ясукуни, посветено на загиналите във войните японци. В храма се почита паметта и на 14 осъдени военни престъпници, което провокира недоволството на съседните на Япония страни като Китай и Южна Корея.

Последвайте канала на

БТА
709 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Японци, германци, руснаци

2019.08.15 | 11:32

1

Всички имат угризения, само великия САЩ няма, те хвърлиха стомна бомба, след няколко дни повториха в друг град, но не съм чул да кажат че имат угризения. Демокрация, всеки казва каквото иска :)

Добави коментар

Водещи новини