Индия въвежда отново ограничителни мерки в Кашмир

  • 11 август 2019 20:19

  • 641
  • 0
Индия въвежда отново ограничителни мерки в Кашмир
©

Индийските власти възстановиха днес някои ограничителни мерки в части от Кашмир поради опасения, че многолюдните чествания на мюсюлманския празник Айд ал Адха могат да прераснат в протести, предаде БТА.

Правителството на индийския премиер Нарендра Моди наложи в неделя миналата седмица пълна блокада на района, населен предимно с мюсюлмани, прекъсна комуникациите, задържа над 300 политически лидери и активисти, наложи полицейски час, разположи полицаи и контролни пунктове.

Стремейки се да затегне контрола си над региона, към който териториални претенции има съседен Пакистан, Индия отне специалния статут на щата Джаму и Кашмир, отне му и правото да приема собствени нормативни актове и позволи външни хора да купуват имоти там.

В петък бяха смекчени ограниченията за движение в части от главния град Шринагар и хората изпълниха улиците, за да се запасят с провизии. Но след петъчните молитви започнаха протести.

Днес полицейски микробус обикаляше града и известява, че ограниченията са наложени отново и хората трябва да останат по домовете си. Контролни пунктове бяха разположени по някои пътища, водещи до стария квартал на града, където традиционно се организират протести.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
641 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини