Евакуират 800 000 души в Япония

  • 03 юли 2019 10:14

  • 923
  • 1
Евакуират 800 000 души в Япония
© gettyimages

Японските власти наредиха на близо 800 000 жители на южния остров Кюшу спешно да се подслонят в евакуационни центрове и други безопасни места поради риск от свлачища и други опасни последици от проливните дъждове, съобщи БТА, като се позова на японската телевизия Ен Ейч Кей.

В някои южни части на острова от петък досега са паднали до 1000 мм дъжд, а метеоролозите очакват до средата на утрешния ден на места да се излеят още 350 мм дъжд.

Вследствие на свлачище в град Кагошима е загинала възрастна жена, която не успяла да напусне дома си. Освен населението на Кагошима нареждане за евакуация са получили и жителите на градовете Амакуса и Айра.

Във връзка със ситуацията на о. Кюшу правителството е създало кризисен щаб, в чиято работа участва и японският премиер Шиндзо Абе. Той беше критикуван за бавната реакция на правителството през юли миналата година, когато поройни дъждове предизвикаха свлачища и наводнения, отнели живота на повече от 200 души.

Обилните валежи в Югозападна Япония се очаква да продължат до края на седмицата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
923 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
LL

2019.07.03 | 11:35

1

Възрастната жена от Кагошима не е загинала, както сте написали, а е спасена и отведена в болница.

За да не се допускат такива неточности в текста можете да натиснете бутона 'CC' долу в ляво на видеото - това са субтитрите, които ще ви помагат при превода

Хубав ден:)

Добави коментар

Водещи новини