Си Цзинпин: Персийският залив е "на кръстопът между войната и мира"

  • 28 юни 2019 06:32

  • 795
  • 1
Си Цзинпин: Персийският залив е "на кръстопът между войната и мира"
© Getty Images/Guliver

Китайският президент Си Цзинпин заяви днес, че районът на Персийския залив е в много деликатна ситуация и е "на кръстопът между войната и мира", предаде Синхуа, цитирана от Ройтерс.

"Китай винаги е бил на страната на мира и се е противопоставял на войната", каза Си на генералния секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Осака.

"Всички страни трябва да запазят спокойствие, да действат въздържано, да засилят диалога и консултациите и заедно да опазят регионалния мир и стабилност", добави Си.

Напрежението в Персийския залив се повиши, особено между Иран и САЩ, след като Вашингтон обвини Техеран, че стои зад нападенията срещу шест танкера, което иранците отричат.

Американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския нареди да бъдат нанесени въздушни удари по Иран и отмени заповедта си в последната минута.

Китай има тесни търговски отношения с Иран, но действа предпазливо, тъй като ухажва и регионалния съперник на Иран, Саудитска Арабия, отбеляза Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
795 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.06.28 | 08:15

1

ОБЩИТЕ ПРИКАЗКИ СА ПЪТЯ МЕЖДУ УМЪТ И ГЛУПОСТТА

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини