Пакистан е домакин на среща на високо равнище на афганистански лидери

  • 22 юни 2019 16:46

  • 425
  • 0
Пакистан е домакин на среща на високо равнище на афганистански лидери
© gettyimages (архив)

Пакистан беше домакин днес на форум на изявени афганистански лидери преди поредния кръг от мирните преговори между САЩ и талибаните в Доха, съобщиха официални представители, цитирани от ДПА.

Повече от 50 афганистански лидери участваха в конференцията, известна като "Процесът от Лахор", в Муре - курорт край пакистанската столица Исламабад, съобщи представител на външното министерство. Сред участниците бяха политикът Гулбудин Хекматияр, бившият съветник по националната сигурност Мохамад Ханиф Атмар и председателят на Висшия съвет за мир Мохамад Карим Халили. Процесът от Лахор беше предшестван от подобни срещи, на които домакин беше Русия. Целта им беше търсене на политическо решение на конфликта в Афганистан. Седмият кръг от преговори между САЩ и талибаните се очаква да се състои през следващите дни в Доха.

В поздравителна реч пакистанският външен министър Шах Мехмуд Куреши днес каза: "Приветстваме Афганистан, който да е в мир със себе си и със съседите си". Тридневната конференция предшества посещението на афганистанския президент Ашраф Гани в Исламабад идната седмица.

През последните дни Гани, неговите политически опоненти и широк кръг представители на гражданския сектор в Афганистан имаха срещи с американския специален пратеник за Афганистан Залмай Халилзад, който продължава да настоява за преговори между афганистанското правителство, опозицията и талибаните, предаде Асошиейтед прес.

На днешната конференция няма представители на талибаните. Тя е организирана от две експертни групи - Центърът за проучвания в полза на мира в Лахор и Институтът за стратегическа стабилност в Южна Азия.

Последвайте канала на

БТА
425 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини