Обвиняват китайския учен, клонирал близначета, че е използвал неподходящ ген

  • 03 юни 2019 19:53

  • 1336
  • 0
Обвиняват китайския учен, клонирал близначета, че е използвал неподходящ ген
© Pixabay

Учени установиха, че генното редактиране, използвано от китайския учен Хъ Цзянкуей за двойката близначки, още преди тяхното раждане, ще съкрати живота им, съобщава Асошиейтед прес.

Агенцията цитира най-нова публикация в списанието "Нейчър медсин". Авторът Расмус Нилсен от университета Бъркли изтъква, че хората с ДНК мутации, които намаляват риска им от ХИВ инфекция, по правило умират по-рано, в сравнение с останалите. А китайския учен Хъ Цзянкуей клонира първите две близначета в света, именно с такъв редактиран ген, с идеята да ги предпази от ХИВ заразяване от единия от родителите.

"Винаги трябва да се има предвид ефекта от мутациите, които причиняваме!", изтъква Нилсен.

Неговият екип проучил проби от британци. Той се фокусирал върху гена CCR5. Когато функционира нормално, той позволява на клетките от имунната система да изложат даден протеин на повърхността им. От това се възползва ХИВ, който прониква през него, за да инфектира клетките. Но мутацията възпира появата на уязвимия протеин, което намалява риска от ХИВ инфекция. Но именно тази мутация е също така склонна да скъсява продължителността на живота на хората, в която е констатирана.

Последвайте канала на

БТА
1336 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини