Борба за 1,7 милиона избиратели в Истанбул

  • 27 май 2019 09:29

  • 905
  • 0
Борба за 1,7 милиона избиратели в Истанбул
© Pixabay

Опонентите на изборите за кмет на Истанбул ще се борят за гласовете на милион и седемстотин хиляди избиратели, които не са упражнили правото си на глас на предишните избори на 31 март, съобщава в. "Йени месаж". Броят на негласувалите може да увеличи разликата между кандидата на управляващите Бинали Йълдъръм и опозиционния кандидат Екрем Имамоглу с над 120 пъти. На местните избори на 31 март Имамоглу спечели с 13 729 гласа повече от съперника си, припомня БТА.

Да бъдат накарани въздържалите се от гласуване да отидат пред урните на повторните избори на 23 юни обаче няма да бъде лесно, посочва още "Йени месаж".

Според директора на социологическата агенция АНАР Ибрахим Услу водещият фактор, който стои зад отказа от гласуване, е липсата на промяна в икономиката. По тази причина и няма да бъде лесно гласоподавателите да бъдат доведени в избирателните секции, смята той.

На 31 март най-слаба в Истанбул е била избирателната активност в общините Есенюрт и Кючукчекмедже, отбелязва вестникът.

"Ако има някой, който смята, че след като изборите в Истанбул бъдат повторени, ще настъпи мир и спокойствие, а загубилата страна ще поздрави джентълменски другата, то той се лъже", пише в "Сонсьоз" в публикация под заглавие "Изборите минават, препирните не свършват".

Изданието очаква, че ако кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм този път спечели изборите, поддръжниците на основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия (НРП), ще се надигнат. Техният кандидат Екрем Имамоглу победи на предишните избори на 31 март, но вотът бе анулиран по решение на изборните власти и повторно гласуване за кмет на Истанбул бе насрочено за 23 юни.

"Сонсьоз" прогнозира, че ако Йълдъръм измести Имамоглу на повторния вот, поддръжниците на НРП ще заявят ясно и гневно, че не приемат изборите, че анулирането на предишните избори е било "невиждан скандал" в демократичната история на Турция и представлява "престъпление".

Ако пък изборите бъдат спечелени отново от Екрем Имамоглу, говорителите на ПСР вероятно отново ще заговорят за "измама, саботаж и кражба", а по всяка вероятност няма да се въздържат да поискат пак гласуването да бъде отменено, пише още "Сонсьоз".

Последвайте канала на

Novini.bg
905 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини