Северна Корея е засегната от най-тежката суша от десетилетия

  • 15 май 2019 18:57

  • 1366
  • 4
Северна Корея е засегната от най-тежката суша от десетилетия
© pixabay

Северна Корея (КНДР) съобщи, че е засегната от най-тежката суша от близо четири десетилетия насам и има данни, че в страната има криза с прехраната.

Официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА) съобщи, че през първите пет месеца от годината в страната са паднали средно 54,4 мм дъжд. Това е най-ниското равнище от 1982 г. насам, предава БТА.

По-рано този месец агенциите на ООН по прехраната обявиха, че около 10 милиона души в Северна Корея са изправени пред "тежък недостиг на храни". КНДР отчете пък една от най-слабите реколти от десетилетие.

През февруари севернокорейският представител в ООН Ким Сон отправи необичаен призив за спешна хранителна помощ. Според оценки на Световната продоволствена програма на ООН без хуманитарна помощ милиони севернокорейци ще бъдат изложени на глад. За увеличаване на доставките на храни в КНДР е необходимо устойчиво финансиране от страни донори, за да се спаси живота на хората, подчертават представители на ООН.

Севернокорейски представители обвиниха за недостига на храни лошото време и международните икономически санкции, които бяха засилени след серията от ядрени и ракетни изпитания, извършени от КНДР през последните години. На среща във Виетнам през февруари президентът на САЩ Доналд Тръмп отхвърли призива на севернокорейския лидер Ким Чен-ун за облекчаване на санкциите в замяна на разрушаване на главния ядрен комплекс на Северна Корея.

В средата на 90-те години на миналия век Северна Корея беше засегната от тежък глад, за който се смята, че е причинил смъртта на стотици хиляди.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1366 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.05.16 | 06:14

4

АМЕРИКАНЦИТЕ ИМ ГО ПРИЧИНЯВАТ С ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ГЕОИНЖЕНЕРИНГ.ЧРЕЗ СИСТЕМАТА ХАРП ПРЕДИЗВИКВАТ ВАЛЕЖИ В СТРАНИ СЪСЕДНИ НА СЕВЕРНА КОРЕЯ.ТАКА В КОРЕЯ НЯМА ВАЛЕЖИ,А ТЕ ПАДАТ В БЛИЗОСТ ДО ТЯХ,НО НЕ И ПРИ ТЯХ.

ЕДНА

2019.05.15 | 21:52

2

Божие наказание , за избитите невинни хора в лагерите им и тотална забрана на Божието слово , Библията ! Който я притежава отива директно в лагерите. ...с цялото семейство !

2019.05.16 | 06:12

3

СИСТЕМАТА ЗА КЛИМАТИЧНИ АНОМАЛИИ НА АМЕРИКАНЦИТЕ ХАРП ЕДВА ЛИ Е БОЖИЕТО НАКАЗАНИЕ.

роб на влаЗта

2019.05.15 | 21:24

1

Земята е преминавала през катаклизми многократно и затова хората са мигрирали и водили войни за земя.....Сега е такова време просто изкуствено го удържаме но...няма да е за дълго.

Добави коментар

Водещи новини