Новият японски император Нарухито за първи път приветства публично японците

  • 04 май 2019 08:10

  • 1107
  • 0
Новият японски император Нарухито за първи път приветства публично японците
© gettyimages

Новият японски император Нарухито, който седна на престола на 1 май, днес за първи път приветства публично японците, предаде БТА, позовавайки се на ТАСС.

Императорът се появи на специално оборудван балкон на императорския дворец, за да отправи приветствията си към събралите се хора. В течение на днешния ден е планирано монархът да се появи шест пъти пред народа. "Дълбоко съм ви благодарен за поздравленията по случай сядането ми на трона. Моля се вие да бъдете здрави и щастливи. Моля се също така страната ни заедно с другите страни да продължи да се стреми към мира и да може да постигне още по-голям разцвет", заяви в речта си императорът.

В района на двореца от началото на деня са засилени мерките за сигурност. Хиляди японци се събраха, за да приветстват императора и другите членове на императорското семейство. Почетният император Акихито и съпругата му Митико не присъстваха на мероприятието, отбелязва ТАСС.

Император Нарухито е първият японски монарх, роден след капитулацията на Япония във Втората световна война. Той се възкачи на японския императорски престол на 1 май. С възцаряването на новия император в Япония започна и година първа на новата ера, наречена Рейва (ерата на Прекрасната хармония).

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1107 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини