Новият японски император прие поздравленията на роднините си

  • 01 май 2019 13:16

  • 511
  • 0
Новият японски император прие поздравленията на роднините си
© Getty Images/Guliver

Новият император на Япония Нарухито прие поздравленията на своите роднини на церемония в двореца днес, предаде Асошиейтед прес.

Монархът, придружаван от императрица Масако, получи поздравления от по-малкия си брат Фумихито, който стана престолонаследник, и други 11 членове на императорското семейство.

59-годишният Нарухито наследи днес на трона 85-годишния си баща Акихито, който абдикира вчера, припомня АП.

"Като мисля за важната отговорност, която поех, се изпълвам с чувство на тържественост", заяви по-рано новият японски император на церемонията по възкачването си на престола. Той отбеляза, че баща му е полагал много усилия да се моли за мир, и подчерта, че ще размишлява усилено по пътя на Акихито и предишните императори. Новият император освен това обеща да спазва конституцията, която го лишава от политическа власт, както и да изпълнява задълженията си като национален символ.

Винаги ще мисля за народа и ще бъда до него, подчерта Нарухито. "Искрено с моля за щастието на народа и за по-нататъшно развитие на страната, както и за мир по света", заяви японският монарх.

Нарухито е смятан за император от нов тип, до голяма степен в резултат на взети от неговите родители решения, които са оформили мирогледа му, отбелязва АП. Майка му, императрица Мичико, е родена без благородно потекло и е завършила католически университет. Тя и баща му Акихито подадоха ръка на народа, особено на засегнатите от дискриминация, природни бедствия и инвалидност.

Предишният император се посвети на миротворческа дейност и често предприемаше помирителни мисии, изразявайки внимателно претеглени съжаления за участието на Япония във Втората световна война по време на управлението на баща му. Това означава, че сега Нарухито може да действа, без да е обременен от историческото наследство на военните години. Наблюдатели на японското императорско семейство смятат, че е възможно новият монарх да се посвети на глобални проблеми като предотвратяването на бедствия, опазването на водните ресурси и борбата с климатичните промени, както и да продължи да отделя внимание на опазването на мира, по примера на баща си. Възможно е с това той да спечели симпатиите на по-младите японци. Мнозина се надяват именно на това, отбелязва АП.

Новата императорска двойка е популярна в Япония, също както предишните, посочва ДПА. Въпреки празничното настроение тези дни, имперската система обаче е изложена на големи предизвикателства - на фона на намаляването и застаряването на населението на страната, броят на членовете на императорското семейство постепенно намаля. Предстои да бъде решен и въпросът дали жените от императорско потекло да получат правото да наследяват престола. Единственото дете на Нарухито и Масако е принцеса Айко, която обаче няма право да наследи властта. Вместо това според сегашните правила престолонаследник е нейният чичо, по-малкият брат на баща й, принц Фумихито.

Последвайте канала на

БТА
511 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини