Ново силно земетресение разтърси централната част на Филипините

  • 23 април 2019 10:47

  • 374
  • 0
Ново силно земетресение разтърси централната част на Филипините
© Getty Images/Guliver

Земетресение с магнитуд от 6,3 беше регистрирано днес на остров Самар, в центъра на Филипините, съобщи геофизичният институт на САЩ, цитиран от Франс прес.

Новото земетресение беше усетено ден след смъртоносния трус в северната част на архипелага. Днешният трус е бил в местността Тутубиган - на стотина километра южно от епицентъра на вчерашния трус в северната част на Филипините, който беше с магнитуд 6,1.

Броят на загиналите от него нарасна до 15 днес, след като през нощта спасителните екипи работиха без почивка, за да достигнат до хора, затрупани под срутил се супермаркет. В отломките на търговския обект бяха открити още тела на загинали, съобщиха властите, цитирани от ДПА.

Ед Посадас, говорител на националната служба за справяне с бедствия, каза че 24 души са изчезнали след труса и повечето от тях са били в супермаркета.

По-голямата част от загиналите са от провинция Пампанга, най-силно засегнатият район при вчерашния трус, който предизвика прекъсване на електричеството и пукнатини по пътища и мостове.

Трусът разтърси също столицата Манила, където някои сгради се напукаха и получиха и други повреди. След труса една от сградите остана облегната на съседната постройка.

Президентът на Филипините Родриго Дутерте, който трябваше да посети Пампанга по-късно днес, нареди на всички правителствени агенции и други органи да предприемат всички необходими стъпки, за да помогнат на пострадалите от земетресението, каза говорителят му Салвадор Панело.

След вчерашното земетресение на остров Лусон са били регистрирани над 400 вторични труса, предаде АФП.

Последвайте канала на

БТА
374 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини