Китайският премиер: Пекин няма намерение да разцепва ЕС

  • 08 април 2019 16:07

  • 295
  • 2
Китайският премиер: Пекин няма намерение да разцепва ЕС
© gettyimages (архив)

Китайският премиер Ли Къцян отхвърли обвиненията, че Пекин се стреми да вбие клин в отношенията между страните членки на Европейския съюз, предаде БТА, цитирайки ДПА.

"Ние твърдо подкрепяме процеса на европейска интеграция и се радваме на обединена и просперираща Европа", писа той в статия, публикувана днес в германския вестник "Ханделсблат" в навечерието на предстоящата среща на върха Китай-ЕС. Тя ще се състои утре в Брюксел. Интензивното сътрудничество между Пекин и страните от Източна Европа помага за по-балансирано развитие и единство на ЕС и е полезно допълнение към отношенията между Китай и Евросъюза", отбелязва Ли в статията си.
Китай и ЕС имат много повече общи интереси, отколкото различия, пише той.

Китай често е обвиняван, че се опитва да разделя ЕС чрез специално сътрудничество с източноевропейските страни. Дискусиите на годишната среща между Ли и правителствените ръководители от 16 страни от Централна и Източна Европа миналата година предизвикаха опасения в Брюксел, отбелязва ДПА. На тази среща бяха обсъждани съвместни проекти в инфраструктурата, енергетиката, технологиите и туризма. Дипломати от ЕС се оплакаха, че Китай води стратегия "разделяй и владей", насочена към подкопаване на европейското единство.

В днешната статия в "Ханделсблат" китайският премиер изтъква, че Пекин е готов за по-нататъшно разширяване на сътрудничеството с Европа в сфери като запазването на Парижкото споразумение за климата, подпомагане на устойчивото развитие, спазването на ядреното споразумение с Иран и борбата срещу тероризма. Ли Къцян се обяви и за задълбочаване на дискусиите по въпроси като реформата на Световната търговска организация (СТО).

Последвайте канала на

Филип Епитропов
295 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.04.08 | 17:31

1

на китайците им е тясно там вече и е логично да имат имперски амбиции

2019.04.08 | 21:48

2

По-скоро това не се харесва на бившите империи.Отидете и вижте с какви темпове се развива Китай, но на някой не у харсва и това, че Китай предпочита Източна Европа.

Добави коментар

Водещи новини