В Тайланд днес ще се състоят първите общи избори след пет години военен режим

  • 24 март 2019 07:08

  • 384
  • 0
В Тайланд днес ще се състоят първите общи избори след пет години военен режим
© Pixabay

В Тайланд днес ще се състоят първите общи избори след преврата през 2014 г. След пет години на репресивно военно управление тайландците ще могат да определят своите ръководители, когато в 8 часа местно време отворят избирателните секции.

Мнозина политически анализатори и активист обаче са убедени, че изборите няма да бъдат нито изцяло свободни, нито честни. Премиерът генерал Прают Чан-оча, оглавил преврата и управник оттогава, се кандидатира за премиер и вероятно ще успее. Това е първият случа в историята на страната, когато партиите трябва да посочат своя кандидат за поста министър-председател, предаде ДПА.

Вицепремиерът ген. Правит Вонгсуван заяви, че подкрепяната от военните партия няма да има проблеми да състави правителство след вота, защото Сенатът е "контролируем". Социологически проучвания сочат, че популярността на хунтата е намалявала през годините заради постоянните отлагания на изборите, потискането на свободата на словото и корупцията.

Регистрирана е висока избирателна активност на тайландците в предварителното гласуване в страната и в чужбина, съобщи ДПА.

Последвайте канала на

БТА
384 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини