Макрон: Африка рискува с китайските инвестиции

  • 12 март 2019 16:15

  • 840
  • 1
Макрон: Африка рискува с китайските инвестиции
© gettyimages (архив)

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на предупреди днес за рисковете за суверенитета на африканските страни, които идват от засилващото се китайско икономическо присъствие в региона, предаде Ройтерс.

Макрон пристигна в Джибути в рамките на обиколка в Източна Африка, за да засили френското влияние в бившата колония, в която Китай създаде първата си чуждестранна военна база и инвестира милиарди в инфраструктура, предава БНР.

Френският лидер, който ще посети още Кения и Етопия, предупреди, че условията за китайските заеми може да бъдат опасни в дългосрочен план.

„Китай е голям световен играч и разширява присъствието си в много държави, особено в Африка, през последните години“, каза Макрон. Но допълни, че „това, което може да изглежда добро в краткосрочен план, често се оказва лошо впоследствие“.

„Бизнесът си е бизнес. Китайците инвестират тук, а французите не са конкурентоспособни“, коментира неназован представител на правителството на малката африканска държава с 1 млн. души население. Макрон е едва вторият френски президент, който я посещава за последните 20 години.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
840 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
асд

2019.03.12 | 17:01

1

да, а да са френска колония и да им вкарват от време на време ислямски джихадисти е много переспективна позиция.

Добави коментар

Водещи новини