ООН: Северна Корея използва цивилни обекти за разработване на оръжия

  • 06 февруари 2019 07:19

  • 647
  • 0
ООН: Северна Корея използва цивилни обекти за разработване на оръжия
© Getty Images

Санкциите на ООН срещу Северна Корея са неефикасни, се казва в доклад на експерти от световната организация, в който се посочва, че Пхенян използва летища и други цивилни обекти за ракетната си програма, за да се избегнат разрушения при евентуални превантивни удари, предаде Франс прес.

Ракетната и балистична програма на КНДР остава непокътната, подчертават експертите, които контролират от името на ООН как се прилагат санкциите, които бяха наложени през последните години на Пхенян.

Севернокорейците продължават да прехвърлят петролни пратки от кораб на кораб в открито море, да изнасят въглищата си и да нарушават наложеното им оръжейно ембарго, се казва в доклада, който е предаден на Съвета за сигурност на ООН.

"Експертите са установили, че Северна Корея използва цивилни обекти, по-специално летища, за сглобяване и изпробване на балистични ракети", за да избегне нанасянето на удари срещу тях, се казва в доклада.

Експертите намират за неефикасни икономическите санкции, които Съветът за сигурност на ООН прие единодушно през 2017 г., тъй като Пхенян ги заобикаля, за да превиши разрешените му квоти за внос на петрол. Това превишаване бе сигнализирано от САЩ през 2018 г.

Северна Корея също така продължава да нарушава оръжейното ембарго и се е опитвала да доставя леко стрелково оръжие на Сирия, на бунтовниците хуси в Йемен, на Либия и на Судан, се казва още в доклада.

"Финансовите санкции остават едни от най-зле прилаганите мерки", казват авторите на доклада, като дават примери с прехвърляне на банкови сметки от Европа в Азия.

Последвайте канала на

БТА
647 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини