Китайски "кибердисидент" е осъден на пет години затвор

  • 29 януари 2019 16:12

  • 218
  • 0
Китайски "кибердисидент" е осъден на пет години затвор
© Getty (архив)

Създателят на китайски сайт, разкриващ предполагаеми нарушения на властите, бе осъден на пет години затвор за подстрекателство към подривна дейност. Това съобщи днес правозащитна организация, предаде АП.

Лю Фейюе основал и ръководел правозащитния сайт "Миншън Гуанча", който публикува на китайски статии по теми, слабо представени в традиционните медии - демонстрации, полицейско насилие, подписки с искане за справедливост, корупция. Магистрати от Суйчжоу в централната провинция Хубей го признаха за виновен в "подстрекателство към антидържавна дейност" и го осъдиха на пет години лишаване от свобода, съобщи "Хюман райтс уоч". "Да изправиш на съд главния редактор на сайт, посветен на човешките права - това показва колко се страхува китайското правителство от независими репортажи за нарушенията, извършвани в Китай", коментира за АФП Яцю Ван, изследователка от организацията.

Ден преди това за "подстрекателство към антидържавна дейност" бе осъден на 4,5 години затвор адвокатът по правозащитни дела Ван Цюанчжан - един от близо 200-те правозащитници, арестувани от юли 2015 г. досега.
На мушката на китайското правосъдие попаднал и "кибердисидентът" Хуан Ци, основател на друго онлайн издание - "64 Тянван", критикуващо комунистическата власт. Арестуван през 2016 г. за разгласяване на държавни тайни, той се очаква да бъде изправен пред съда още този месец.

Днешната присъда на Лю Фейюе за пореден път показва как правителството на Китай използва съдебната система, за да запушва устата на дисидентите, заяви за АФП Патрик Пун от "Амнести интернешънъл".

Последвайте канала на

218 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини