Южна Корея и Тайланд вземат мерки срещу опасното замърсяване с фини прахови частици

  • 14 януари 2019 13:11

  • 419
  • 0
Южна Корея и Тайланд вземат мерки срещу опасното замърсяване с фини прахови частици
© pixabay

Властите в Република Корея въведоха извънредни мерки за понижаване на равнището на опасните за здравето фини прахови частици РМ 2,5, чиято концентрация в атмосферата втори ден надвишава 75 мкг на кубичен метър, съобщава ТАСС.

Кметството на Сеул съобщи, че в столицата, в Инчон и провинция Кьонги днес е забранено движението на автомобили с нечетни номера. Аналогични мерки са предприети в Пусан, Седжон, Куанджу и още две провинции.

В Сеул се въвежда ограничение на движението на дизелови автомобили над 2,5 тона, регистрирани преди края на 2005 г. Нарушителите ще бъдат глобявани до 100 000 вона (100 долара). В страната са регистрирани 320 хиляди такива автомобили, като 200 хиляди са в столичния регион. Въпрeки хубавото време властите препоръчват на гражданите, особено на децата, възрастните и хората с хронични дихателни заболявания, да останат на закрито.

Частиците РМ 2,5 са изключително опасни за човека. Те се натрупват в организма и провокират развитие на сърдечно-съдови заболявания, болести на дихателните пътища и рак на белите дробове. За да се справят със силното замърсяване на атмосферния въздух, засегнало Банкок, в Тайланд властите планират да предизвикат изкуствено валежи, допълва БТА.

В тайландската столица концентрацията на праховите частици е много над тавана, определен от Световната здравна организация. "Изкуственото падане на дъжд може да има утре (вторник), но зависи от ветровете и влажността", каза генералният директор на службата за контрол на замърсяването Пралонг Думронгтай. Техниката представлява пускане от самолет на големи количества химикали в облаците, за да се предизвика образуване на ледени кристалчета, които ускоряват падането на дъжд.

През последните дни равнището на РМ 2,5 достигна 102 мкг на кубичен метър. СЗО препоръчва 25 мкг като максимално дневно равнище, на което човек може да бъде изложен. "Грийнпийс" съобщи, че това е най-тежкото замърсяване от една година. "В понеделник сутринта според измерванията ни Банкок беше 10-тият по замърсяване град в света", каза Тара Буакамсри, директор на "Грийнпийс" за Тайланд. Той допълни, че сегашното замърсяване е започнало в петък и може да продължи още няколко дни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
419 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини