Китайските валутни резерви намаляват през 2018 г.

  • 07 януари 2019 13:39

  • 516
  • 0
Китайските валутни резерви намаляват през 2018 г.
© pixabay

Резервите в чуждестранна валута на Китай се понижиха през 2018-а за трета от последните четири години, тъй като китайският юан се намираше под силен натиск от продажби в резултат на забавящия се икономически растеж и ескалиращото търговско напрежение между Пекин и Вашингтон.

Най-големите в света валутни резерви се понижиха през миналата година с 67,24 млрд. щатски долара до 3,073 трлн. долара, показват данни на Китайската централна банка, предаде Ройтерс.

За сравнение, през 2017-а година китайските резерви се повишиха със 129,4 млрд. долара до 3,14 трлн. долара. Само в рамките на декември резервите в чуждестранна валута на Китай обаче нараснах с 11 млрд. долара след повишение с 8,6 млрд. долара през ноември, надвишавайки осредните прогнози за повишение с около 8 млрд. долара. Валутният регулатор на страната отдава това увеличение на поскъпването на другите резервни валути извън щатския долар и на повишаването на цените на чуждестранните държавни облигации, притежавани от Централната банка на Китай.

Стойността на китайските резерви в злато пък се повиши през декември до 76,331 млрд. долара от 72,122 млрд. долара към края на месец ноември. В изявление на Държавната валутна администрация на Китай (SAFE) се посочва, че валутните резерви вероятно ще останат като цяло стабилни през 2019-а година.

Китайският юан се обезцени през 2018-а година с 5,3%, отбелязвайки понижение за четвърта от последните пет години. Само в рамките на декември обаче юанът поскъпна с 1,3% спрямо щатския долар с оглед на общото леко отслабване на зелените пари и постиганото между Доналд Тръмп и Си Цзинпин споразумение за подновяване на търговските преговори между двете водещи световни икономики.

Според редица анализатори обаче, дори скорошно постигане на търговско споразумение няма да се окаже панацеа за икономиката на Китай, която се очаква да продължава да отслабва през следващите месеци.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
516 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини