Огромна вълна цунами е ударила Южен Китай през 1076 г.

  • 03 януари 2019 18:32

  • 1274
  • 1
Огромна вълна цунами е ударила Южен Китай през 1076 г.
© Pixabay

Огромна вълна цунами е ударила южния бряг на Китай през 1076 г., оповестиха китайски учени, цитирани от Франс прес.

Те предупредиха за последствията, които подобна вълна цунами би имала днес върху същия бряг, който е гъсто населен. Там са построени и няколко АЕЦ-а.

Все повече научни доказателства навеждат на мисълта, че земетресение в морето, западно от фипипинските острови Лусон и Миндоро, създало нещо като водна стена, която преди около 1000 години заляла днешната територия на китайската провинция Гуандун. Въпросната вълна цунами предизвикала "културен упадък", поясниха учените. Според тях тя заляла южния бряг на Китай през 1076 г.

"Получените резултати потвърждават риска от цунами в Южнокитайско море", увериха учените от Източнокитайския университет за наука и технологии. Те смятат, че резултатите ще подтикнат да се провери дали районът може днес да се справи с евентуален риск от подобна вълна цунами. "Трябва да се държи сметка за такъв риск при планирането и бъдещото построяване на АЕЦ-ове, пристанища и петролни хранилища на китайския бряг", отбелязаха авторите на изследването.

Последвайте канала на

БТА
1274 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Иванов

2019.01.03 | 19:37

1

Май трябва да се случи някакъв страшен природен катаклизъм за да може човечеството да се обедини, а не само да мисли за превъоражаване и разни военни конфликти.

Добави коментар

Водещи новини