7 години затвор за бившия премиер на Пакистан Наваз Шариф

  • 24 декември 2018 14:09

  • 632
  • 0
7 години затвор за бившия премиер на Пакистан Наваз Шариф
© gettyimages (архив)

Бившият премиер на Пакистан Наваз Шариф беше осъден на седем години затвор по дело за корупция, предаде БТА, цитирайки ТАСС.

Присъдата беше прочетена днес от антикорупционния съд в Исламабад, съобщи телевизионният канал "Джио Ти Ви". Шариф беше подсъдим по две отделни дела, свързани с пране на пари и корупция: дело за стоманодобивния комбинат "Ал Азиз" и дело за инвестиционната фирма "Флагшип инвестмънт". По първото обвинение експремиерът получи освен ефективна присъда и глоба, равностойна на 2,5 млн долара. По второто дело беше оправдан. На 28 юли 2017 г. Шариф, който стана за трети път премиер на Пакистан през 2013 г., беше признат от Върховния съд за "неподходящ за заеманата длъжност" и подаде оставка.

Срещу него бяха заведени общо 3 дела за корупция. Първото завърши на 6 юли 2018 г. в същия съд, когато Шариф получи присъда от 10 години затвор и глоба в размер на 8 млн. долара. Обвинението беше за закупуване на луксозни апартаменти в Лондон, придобити след отстраняването му от длъжност. През септември т.г. Шариф беше освободен под гаранция от затвора в очакване на произнасяне по обжалването на тази присъда.

Обвиненията срещу Шариф бяха повдигнати, след като през пролетта на 2016 г. в медии беше публикувана информация от т.нар. Панамски документи. Шариф заяви, че обвиненията срещу него са политически мотивирани, предаде Ройтерс. Съдът обаче посочи, че Шариф не е бил в състояние да докаже източника на доходите си, за да закупи стоманодобивен комбинат в Саудитска Арабия, съобщи "Джио Ти Ви".

Преди прочитането на днешната присъда хиляди активисти от партията на Шариф Пакистанска мюсюлманска лига (ПМЛ) влязоха в сблъсъци в полицията за борба с безредици пред съдебната сграда, предаде ДПА. Шахид Хакан Абаси, който наследи Шариф на премиерския пост след отстраняването му през 2017 г., обяви, че тяхната партия ПМЛ ще обжалва и втората присъда, но няма да прибягва до насилие, предаде  АФП.

"Народът на Пакистан и историята няма да приемат тази присъда", обяви Абаси пред медиите. Представител на съда каза пред журналисти, че Шариф ще бъде незабавно отведен в затвора.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
632 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини