Опасност от ново цунами в Индонезия

  • 24 декември 2018 07:47

  • 852
  • 1
Опасност от ново цунами в Индонезия
© Getty Images/Guliver

Има опасност от ново цунами в Индонезия. Властите предупредиха жителите на района, който беше ударен от смъртоносната стихия в събота, да не се връщат по домовете си край брега.

Вулканът Анак Кракатау продължава да е активен. Смята се, че подводно свлачище, предизвикано от него е довело до цунамито, което уби повече от 280 души. Вулканът се намира на по-малко от 50 километра от бреговете на остров Ява и при образуването на приливна вълна няма да има почти никакво време за реакция. Изригването, което предизвикало подводното свлачище, е продължило по-малко 2 минути и половина.

Властите предупреждават, че при ново цунами няма да има време за евакуация и единствената предпазна мярка е да се стои далеч от брега. Все пак в засегнатите райони влизат спасителни екипи. Много хора се водят изчезнали и търсенето им продължава.

Броят на жертвите достигна 281, ранените са 1016, а 57 са безследно изчезнали, предадоха световните агенции.

Очаква се тези цифри да нараснат с постъпването на информация от засегнатите райони, отбелязва Асошиейтед прес.

Цунамито помете островите Ява и Суматра в събота вечерта местно време, практически без предупреждение. Смята се, че то е било предизвикано от свличане на голяма част от южния склон на вулканичния остров Анак Кракатау в океана, отбелязва Ройтерс. Няма система за ранно предупреждение, способна да засече цунами, предизвикано от свличане на земни маси в океана.

Това е второто смъртоносно цунами, засегнало Индонезия тази година. Цунамито на остров Сулавеси по-рано тази година обаче беше предшествано от земетресение, което даде известно предупреждение. В случая с цунамито през уикенда такова нямаше и вълната отнесе в океана сгради и посетители на концерт, отбелязва АП.

Катастрофата събуди спомени за смъртоносното цунами в Индийския океан на 26 декември 2004 г., което отне живота на 226 000 души в 14 страни.

Последвайте канала на

БТА
852 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.12.24 | 09:46

1

Ще има "цуна ме" отзад и за седесарската тиквена мутро-власт.

Добави коментар

Водещи новини