Япония с призив към Южна Корея

  • 21 декември 2018 17:47

  • 1404
  • 2
Япония с призив към Южна Корея
© Pixabay

Японският министър на отбраната Такеши Ивая протестира днес пред Южна Корея, след като южнокорейски ескадрен миноносец насочил радара си за автоматично съпровождане на целите към японски разузнавателен самолет, предаде Ройтерс.

Ивая определи случая като "крайно опасен" и каза, че той може да предизвика извънредна ситуация. Министърът заяви, че това се случва в момент, когато е необходима по-голяма координация между Япония и Южна Корея по въпроси като севернокорейските ядрени и ракетни програми, морската сигурност и природните бедствия.

"Ще призовем Южна Корея да не допуска това да се повтаря", каза Ивая.

Южнокорейското министерство на отбраната заяви, че ескадреният миноносец е извършвал рутинни действия. "Ние използвахме радар при операцията, но той нямаше за цел да проследява японска патрулна авиация", каза министерството.

"Разговаряхме с японската страна по този въпрос, но ще дадем допълнителни обяснения, за да няма недоразумения", заяви ведомството.

Радарът за контрол на стрелбата се използва за посочване на местоположението на мишена за ракети или снаряди. Насочването на радара към дадена цел може да бъде сметнато за последна стъпка преди стрелба.

Ивая каза, че южнокорейският ескадрен миноносец е насочил радара към патрулен самолет на японските военноморски сили, извършвал вчера наблюдение край полуостров Ното в Японско море.

Последвайте канала на

БТА
1404 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.12.22 | 16:04

2

А ти пък си голямо дупест.

цв цв

2018.12.21 | 20:06

1

малкопишковци

Добави коментар

Водещи новини