Разделените сиамски близначки от Бутан бяха изписани от австралийската болница (видео)

  • 26 ноември 2018 11:08

  • 682
  • 0
Разделените сиамски близначки от Бутан бяха изписани от австралийската болница (видео)
© Getty Images (архив)

Сиамските близначки от Бутан бяха изписани от болницата в Австралия, където бяха разделени преди три седмици, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Двете деца се възстановят успешно, каза д-р Джо Крамери, ръководител на лекарския екип от Кралската детска болница в Мелбърн.

Петнадесет месечните близначки Нима и Дава Палден си тръгнаха от болницата, бутани в количка от щастливата майка, която каза: "Благодаря на всички". Преди да се върнат в родината си, момиченцата ще останат в малък град край Мелбърн.

"Възстановявато на близначките върви отлично и децата започват да се движат отделно", заяви д-р Крамери пред репортери. "През последните седмици виждаме как децата стават по-уверени, независими и добиват сила".

"Засега момиченцата не могат да се изправят и предстои продължителна работа в тази посока, за да могат да заякнат и да се научат да пазят равновесие", поясни д-р Крамери. "Децата трябва да общуват с други деца, които да ги заинтригуват и да им отправят предизвикателства и това може да направи чудеса за тях".

Момиченцата бяха съединени от гръдния кош до таза и имаха един черен дроб и черва. Най-голямото предизвикателство при операцията е било свързано с реконструкцията на коремите им.

Операцията бе направена на 9 ноември. Тя е продължила 6 часа. Екипът се е състоял от 25 специалисти - хирурзи, анестезиолози, клинични лекари и медицински сестри.

Преди девет години в същата болница в Мелбърн успешно бяха разделени близначките Тришна и Кришна от Бангладеш с 38-часова операция. Двете деца сега живеят в Аделаида, Южна Австралия, заедно с родителите си.

Последвайте канала на

БТА
682 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини