Северна Корея разкритикува съвместни южнокорейско-американски учения

  • 12 ноември 2018 09:22

  • 599
  • 0
Северна Корея разкритикува съвместни южнокорейско-американски учения
© Getty Images/Guliver (архив)

Подновяването на малки по мащабите си съвместни военни учения на Южна Корея и САЩ нарушава неотдавнашното споразумение за намаляване на напрежението на Корейския полуостров. Това се казва в публикация на севернокорейския в. "Нодон синмун", който е печатен орган на Корейската трудова партия, предаде Ройтерс.

Миналата седмица около 500 южнокорейски и американски членове на военноморските сили започнаха съвместни учения, които бяха прекратени временно миналия юни, когато Сеул и Вашингтон се бяха фокусирали върху диалога със Северна Корея.

Според севернокорейското издание тези учения са в нарушение на споразумението от 19 септември, подписано от двете Кореи, което призовава за спиране на "всички враждебни дейности".

Говорител на южнокорейското министерство на отбраната днес отхвърли тези критики на Пхенян и подчерта, че става дума за отбранителни маневри, включващи малки военни части.
Същевременно стана ясно, че Южна Корея е доставила хиляди кашони с мандарини на Северна Корея в замяна на голяма севернокорейска доставка на гъби мацутаке, предаде Асошиейтед прес. Пхенян извърши доставката през септември след междукорейската среща на върха.

Тогава Северна Корея достави на Южна Корея 2 тона гъби мацутаке, смятани за здравословен деликатес в двете корейски държави, както и в други азиатски страни. В замяна Сеул прати на Северна Корея 200 тона мандарини. Пратката е била доставена с военни самолети.

Последвайте канала на

БТА
599 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини