Спряха издирването на оцелели след земетресението в Индонезия

  • 11 октомври 2018 01:20

  • 461
  • 0
Спряха издирването на оцелели след земетресението в Индонезия
© gettyimages

Индонезийските власти разпоредиха да бъдат спрени издирвателно-спасителните дейности след земетресението и вълните цунами, взели над 2000 жертви в района на град Палу на остров Сулавеси. 5000 души все още се водят безследно изчезнали, предаде Франс прес.

Издирвателно-спасителните операции ще приключат днес, заяви Бамбанг Сурио, отговорник на спасителите в Палу, административния център на провинцията. Градът и околностите му бяха опустошени от земетресението на 28 септември с магнитуд 7,5 и последвалите мощни приливни вълни.

Открити са над 2000 тела, но според властите все още има 5000 безследно изчезнали и по-специално затрупани под отломките на рухналите сгради.

Правителството не предвижда да възстановява две селища край Палу - Петобо и Балароа, унищожени от бедствието. Оцелелите жители ще трябва да решат дали да направят там "братски могили", да издигнат над тях монумент или да ги превърнат в зелени площи.

Множество територии са били просто погълнати от земните недра, когато земетресението буквално е "втечнило" почвата по подобие на феномена, известен като подвижни пясъци. Близо 200 000 души в региона имат спешна нужда от хуманитарна помощ. Осезаем е недостигът на храна и питейна вода; множество пострадали, изгубили всичко на този свят, трябва да бъдат подпомогнати, за да оцелеят.

Около 80 000 души, изгубили подслон, са се настанили в примитивни укрития близо до разрушените си жилища. Медиите допускат, че всъщност са изчезнали десетки хиляди души, защото спасителите не са успели да стигнат до ред селища близо до епицентъра на трусовете, посочва ТАСС. В района на бедствието са живели общо към 4 милиона души.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
461 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини