Индия въвежда лицевото разпознаване по летищата

  • 05 октомври 2018 07:27

  • 560
  • 0
Индия въвежда лицевото разпознаване по летищата
© Getty Images

Без лични карти, нито бордни карти на летищата - индийското правителство обяви днес намерението си да въведе лицевото разпознаване по индийските летища, сблъскващи се с тенденцията за бързо увеличаване на броя на пътниците, предаде Франс прес.

Още от началото на следващата година индийските пътници на вътрешните полети ще могат да избират да пътуват без документи за самоличност или бордни карти благодарение на система за биометрична идентификация, каза индийският държавен секретар за гражданското въздухоплаване Раджив Наян Чубей.

"Сигурността ще се подобри чрез способността на технологията да идентифицира пътника на всяка проверка", заяви Чубей.

Технологията за лицево разпознаване е в експанзия на летищата по света, които се опитват облекчат потока от пътници, който не спира да се увеличава. Във Франция на летищата Роаси и Орли в Париж и на летището в Ница има биометрични терминали за лицево разпознаване от юли 2018 г.

В Индия броят на пътниците се умножи шесткратно за 10 години благодарение на възхода на нискотарифните компании и повечето обслужвани дестинации. Това е истинско предизвикателство за летищата обаче. Според анализатори нужни са инвестиции в размер на няколко милиарда долара, за да се справят летищата с увеличението на потока от пътници.

Предложението на индийското правителство предвижда автоматично разпознаване на пътниците, фотографирани при тяхното влизане на летището. Автоматично разпознаване ще има по време на проверките за сигурност за достъп до гейтовете и на проверката за качване в самолета. Технологията ще бъде въведена първо на летищата в Бангалор и Хайдерабад през февруари, а до април - и на летищата в Колката, Варанаси, Пуна и Виджаявада.

Последвайте канала на

БТА
560 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини