Северна Корея иска повече доверие със САЩ, за да се разоръжи

  • 29 септември 2018 21:16

  • 1910
  • 1
Северна Корея иска повече доверие със САЩ, за да се разоръжи
© Gettyimages

Запазването на американските санкции срещу Северна Корея задълбочава нейното недоверие към Съединените щати, заяви днес севернокорейският министър на външните работи И Йон-хо, цитиран от световните агенции. В изказване в рамките на общополитическите дебати по време на 73-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, И даде да се разбере, че Северна Корея иска повече доверие със САЩ, за да закрие ядрената си програма. "Продължаването на санкциите засилва нашата решителност" и е илюзия, че ще се поддадем, предупреди севернокорейският външен министър.

Той подчерта, че "без да имаме каквото и да било доверие в САЩ, няма да има увереност в нашата национална сигурност и при такива обстоятелства няма начин ние първи да се разоръжим едностранно". Подобряването на ситуацията на Корейския полуостров в последно време "показва, че установяването на доверие може да бъде решаващо", отбеляза И Йон-хо.

Според него "задънената улица" между САЩ и Северна Корея след историческата първа среща на върха между двете страни през юни в Сингапур се дължи на американската "подкрепа за принудителни мерки, които убиват взаимното доверие" между двете страни.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо се готви да посети Пхенян другия месец, за да подготви втора среща между президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и севернокорейския лидер Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически,, припомня Асошиейтед прес. Всеки от двамата иска да се срещне отново с другия след Сингапур. Широко разпространен обаче е скептицизмът, че Северна Корея не възнамерява сериозно да се откаже от ядрения си арсенал, на който гледа като единствената гаранция за своята сигурност, отбелязва АП.

Последвайте канала на

Novini.bg
1910 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
стефан

2018.09.30 | 07:32

1
Северно-корейците ще бъдат най-големите наивници в света ако повярват на САЩ. И от това ще им донесе само нещастия!

Добави коментар

Водещи новини