Китайският първи дипломат: САЩ да изминат своята половина от пътя в преговорите със Северна Корея

  • 28 септември 2018 20:59

  • 2207
  • 0
Китайският първи дипломат: САЩ да изминат своята половина от пътя в преговорите със Северна Корея
© gettyimages

САЩ да изминат своята половина от пътя в преговорите със Северна Корея за освобождаване на Корейския полуостров от ядрено оръжие. Към това призова китайският външен министър Ван И в речта си пред Общото събрание на ООН, предаде ДПА.

Ван каза, че САЩ трябва "да дадат своевременни и положителни отговори, така че да изминат своята половина от пътя с КНДР". Думите на Ван са в съзвучие с позицията на Русия, че САЩ трябва да признаят готовността на Пхенян да върви към денуклеаризация, отбелязва агенцията. "За решаването на севернокорейския проблем е нужна пълна денуклеаризация и установяване на механизъм за мир", каза Ван. "Само когато двете колела се движат като тандем, проблемът може да бъде решен", изтъкна китайският първи дипломат. Министър Ван каза също, че "сега е решаващ момент" за прилагане на сделката с Иран от 2015 г. и припомни, че преди три години тя е била подкрепена от влиятелния Съвет за сигурност на световната организация, предадe БТА, цитирайки АП. Споразумението, от което се оттеглиха САЩ, но подкрепяно и днес от Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия, "служи на общите интереси на всички засегнати страни и на международната общност като цяло", каза китайският външен министър. Той предупреди, че ако сделката не бъде изпълнявана, това ще подкопае международния режим на неразпространение на ядрено оръжие и ще оспори правомощията на Съвета за сигурност.

В изказването си Ван посочи, че отношенията между държавите трябва "да се основават на доверие, а не на преднамерен отказ от ангажименти". Той заяви това в момент, в който неговата страна и САЩ остават блокирани в търговски спор. Ван подчерта ангажимента на Пекин към мултилатерализма и добави, че "едностранните стъпки ще навредят на всички", имайки предвид уреждането на споровете в рамките на Световната търговска организация. Китайският министър осъди налагането на американски мита и заяви, че Китай няма да позволи "да бъде изнудван и няма да се поддаде на натиск".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2207 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини