Канада отнема почетното гражданство на Аун Сан Су Чжи

  • 28 септември 2018 14:46

  • 1607
  • 2
Канада отнема почетното гражданство на Аун Сан Су Чжи
© Getty Images

Канадските депутати одобриха единодушно резолюция за отнемане на почетното канадско гражданство на мианманската ръководителка Аун Сан Су Чжи за отказа ѝ да осъди геноцида над мюсюлманското малцинство рохинга в страната си, предаде Франс прес.

Камарата на общините удостои с гражданство носителката на Нобелова награда за мир през 2007 г., когато тя беше в затвор в Мианма.

Международната ѝ репутация обаче пострада от отказа ѝ да призове мианманската армия да сложи край на зверствата срещу рохингите, които канадските депутати окачествиха като геноцид.

Властите в Мианма, в която 90 процента от населението е будистко, се отнасят към рохингите като към чужденци. Над 700 000 рохинги избягаха между август и декември 2017 г. от Мианма в съседен Бангладеш след офанзива на армията, при която имаше издевателства, изнасилвания, екзекуции без съд и присъда и опожарени села.

"Правителството ни подкрепи тази резолюция в отговор на трайния отказ на Аун Сан Су Чжи да заклейми геноцида над рохингите - престъпление, извършено от армията, с която тя си поделя властта", каза говорителят на канадския външен министър Кристия Фрийланд, Адам Остън.

"Ще продължим да подкрепяме рохингите, като им предоставяме хуманитарна помощ, налагаме санкции срещу генералите в Мианма и настояваме виновните за насилието да отговарят за действията си пред компетентна международна институция", добави той.

Канада е дала почетно гражданство само на още пет личност, сред които Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския, Далай ЛамаДалай Лама Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг или "Жълтите шапки" на тибетския и Малала Юсафзаи.

Последвайте канала на

БТА
1607 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гост

2018.09.28 | 19:55

2
Вместо да я осъждат за бездействия да взимат пример как се процедира с нагли мюсулмани.
J.

2018.09.28 | 15:50

1
Канада ли? Това държава ли е? На кой му пука за Канада!В САЩ като искат да обидят някой за скучен, тъп и провинциален казват:Той е канадец!

Добави коментар

Водещи новини