Осъдиха журналисти на 7 години затвор за нарушаване на закона за държавната тайна в Мианма

  • 03 септември 2018 09:14

  • 681
  • 0
Осъдиха журналисти на 7 години затвор за нарушаване на закона за държавната тайна в Мианма
© Getty (архив)

Съд в Мианма постанови присъда от 7 години затвор за двама журналисти на агенция Ройтерс, предадоха световните агенции.

Журналистите Ва Лоне и Куав Сое О пледираха невинни по обвинения за нарушаване на закона за държавната тайна. Максималната присъдата, която ги грозеше, беше 14 години затвор. Двамата журналисти отразяваха миналата година бруталната операция на армията на Мианма срещу рохингите (мюсюлманско малцинство) в западния щат Ракхайн. Според обвинението журналистите са получили и разпространили поверителни документи.

Двамата журналисти казаха в съда, че двама полицейски представители са им връчили поверителните документи в ресторант в Янгон. Минута след това други полицаи са ги арестували на 12 декември миналата година. В съда свидетел разказа, че нещата са били нагласени, за да бъде устроена клопка на сътрудниците на британската информационна агенция. Присъдата бе произнесена пред претъпкана с журналисти и дипломати съдебна зала.

Решението на магистратите бе осъдено главния редактор на Ройтерс  Стивън Адлър. Той определи присъдата като тъжен ден за Мианма, за осъдените журналисти и за медиите по целия свят. Адлър каза, че осъждането на журналистите е голямо отстъпление в прехода към демокрация в Мианма, което няма нищо общо с върховенството на закона или свободата на словото. Главният редактор допълни, че в идните дни агенцията ще реши как да действа срещу несправедливостта, която се извършва спрямо двамата репортери.

ООН от своя страна призова за освобождаване на осъдените, а посланикът на САЩ в азиатската държава Скот Марсиъл определи присъдите на двамата журналисти като тъжен факт както за осъдените, така и за всички в Мианма, които работят усилено за насърчаване на фундаменталните свободи, в това число и свободата на медиите.

Последвайте канала на

БТА
681 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини