Председателят на Будистката асоциация на Китай хвърли оставка след обвиненията в сексуален тормоз

  • 15 август 2018 14:25

  • 914
  • 0
Председателят на Будистката асоциация на Китай хвърли оставка след обвиненията в сексуален тормоз
© pixabay

Председателят на Будистката асоциация на Китай, Шъ Сюечън, подаде оставка заради обвинения в сексуален тормоз, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Сюечън е абат на манастира Лунцюан в покрайнините на Пекин, съветник на китайското правителство по религиозните въпроси и един от най-влиятелните будистки лидери в Китай.

В края на миналия месец двама от монасите в Лунцюан разпространиха в китайските социални мрежи документ от 95 страници, в който се разказва за сексуалния тормоз, упражняван от Сюечън спрямо монахини в манастира. В документа се описва как религиозният лидер е изпращал съобщения със сексуално съдържание на най-малко шест монахини с цел да ги убеди да имат интимни контакти с него. Четири от тях се съгласили, като той им казвал, че сексът с него е неразделна част от будистката им подготовка.

Сюечън отрече да е искал секс от монахини и да е упражнявал сексуален тормоз. Будистката асоциация на Китай обяви в публикувано на интернет страницата си изявление, че приема неговата оставка. Скандалът е един от най-нашумелите, след като движението "Аз също" (#MeToo) набра популярност и в Китай. Хаштагът се появи вече няколко милиона пъти в китайската социална мрежа Вейбо. Въпреки че сексуалният тормоз е от темите, които традиционно се игнорират в китайското общество, движението "Аз също" вече променя начина на мислене на младото поколение.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
914 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини