Срещата между двете Кореи ще бъде на 12 или 13 септември

  • 14 август 2018 11:52

  • 503
  • 0
Срещата между двете Кореи ще бъде на 12 или 13 септември
© Getty Images (Архив)

Срещата на върха между двете Кореи ще се състои на 12 или 13 септември в Пхенян, заяви съветник на южнокорейския президент, цитиран от ТАСС. На 13 август двете страни се договориха за нова среща на високо равнище, но съобщиха само, че тя ще се състои идния месец в севернокорейската столица.

На 27 април южнокорейският президент Мун Дже-ин се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Панминчжон, в демилитаризираната зона между двете страни. Това бе историческа, първа по рода си среща от 10 години, на която бе подписана декларация за мир, благоденствие и обединение на Корейския полуостров, припомня ТАСС.

След това Мун и Ким се срещнаха отново в Панминчжон на 26 май.

Южнокорейският министър на външните работи Кан Кьон-уа е запознала държавния секретар на САЩ Майк Помпейо с резултатите от преговорите между делегации на Сеул и Пхенян в пограничния населен пункт, съобщи агенция Йонхап

В Панминчжон двете Кореи се договориха за нова среща на върха по някое време през септември в рамките на прилагането на споразумението, подписано през април, припомня Йонхап. Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на засилващите се спекулации, че преговорите за денуклеаризиране на Корейския полуостров са попаднали в задънена улица. Според наблюдатели Сеул настоява за скорошна среща на върха в Пхенян, за да бъде намерен изход от ситуацията и Северът да продължи по пътя на закриването на ядрената си програма, информира БТА.

Последвайте канала на

Десислава Станева
503 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини