Ситуацията със замърсяването на въздуха в Делхи се влошава все повече (видео)

  • 15 юни 2018 16:46

  • 2945
  • 0
Ситуацията със замърсяването на въздуха в Делхи се влошава все повече (видео)
© pixabay

Властите в Делхи спряха всички строителни дейности и изпратиха повече водоноски да поливат улиците с надежда да подобрят качеството на въздуха в индийската столица, замърсена от прашни бури, продължили няколко дни, съобщава "Ройтерс".

Нивото на замърсяване на въздуха в Делхи варираше през деня от "много нездравословно" до "опасно", при силни пориви на вятъра. Градът е от най-замърсените в света, според данни на Световната здравна организация (СЗО).

Сутринта са били измерени нива на фини прахови частици във въздуха, надвишаващи 170 на куб. м. - повече от шест пъти над допустимите от СЗО норми - и положението със замърсяването в индийската столица беше окачествено от Централния съвет за контрол на замърсяването (ЦСКЗ) като тежко,.

Централната равнина на Южна Азия преживява силни горещини и ветрове, които причиниха жестоки прашни бури точно преди началото на дъждовния сезон. ЦСКЗ отбеляза, че вятърът носи прах от пустинния щат Раджастан към Делхи.

"Хора, оплакващи се от дихателни проблеми, се тълпят в градските болници. Пациенти без предишни респираторни заболявания се оплакват от кашлица и проблеми с дишането", каза Прашант Саксена, лекар пулмолог в специализираната болница "Макс Смарт". В Индия се намират 14-те най-замърсени градове в света по концентрация на фини прахови частици във въздуха, отбелязва Ройтерс. Властите в Делхи са правили през последните години отделни опити да контролират чистотата на въздуха, въвеждайки по-строги правила за автомобилните емисии и данък върху дизеловите камиони, влизащи в града. Ситуацията със замърсяването обаче не спира да се влошава, посочва БТА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2945 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини