Двете Кореи договориха пълно възстановяване на военните комуникационни линии

  • 14 юни 2018 20:59

  • 3871
  • 0
Двете Кореи договориха пълно възстановяване на военните комуникационни линии
© Pixabay

Двете корейски държави се договориха днес да възстановят напълно военните си комуникационни линии по време на първите преговори между военни делегации на високо равнище от над 10 години, предаде агенция Йонхап, като се позова на съвместно съобщение на двете страни.

Двете страни обмениха и мнения за "пробно" демилитаризиране на граничното селище Панминчжон и се споразумяха за пълно прилагане на двустранното споразумение от 2004 г. за предотвратяване на сблъсъци в Западно море (така в Корея наричат Жълто море).

Преговорите се проведоха в Тонгилгак, севернокорейската сграда в Панминчжон, в изпълнение на декларацията от срещата на върха на 27 април, която призовава за съвместни усилия за намаляване на военното напрежение и "практическо премахване на опасността от война".

Петчленната делегация на Южна Корея беше ръководена от ген. Ким До-гюн, а Северът беше представен от ген.-лейтенант Ан Ик-сан. Двете страни обсъдиха и прекратяване на всички враждебни актове една срещу друга, превръщането на Северната ограничителна линия (Northern Limit Line), фактическата морска граница, в море на мира и др.

Възстановяването на комуникационните линии се смята за ключова мярка за укрепване на доверието. Двете страни частично възстановиха линията на западното крайбрежие тази година, но тази на източния бряг оставаше блокирана от май 2011 г.

Обратно на очакванията обаче, двете страни не успяха да постигнат консенсус за установяване на гореща линия между военните командвания и за преговори между министрите на отбраната, каквито не е имало от ноември 2007 г., но се договориха да продължат обсъждането на тези въпроси.

Северът е поискал прекратяване на съвместните военни учения на Южна Корея и САЩ, но Сеул отговорил, че този въпрос трябва да бъде решен чрез процес на изграждане на взаимно доверие, уточнявайки, че дискусии в тази връзка се водят между Сеул и Вашингтон, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3871 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини