Владимир Путин пристигна в Пекин

  • 08 юни 2018 09:56

  • 1672
  • 4
Владимир Путин пристигна в Пекин
© Getty (архив)

Руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 пристигна в Китай на тридневна визита, насочена към засилване на военните и икономически връзки между страните, информира ДПА.

Китайският президент Си Цзинпин ще посрещне руския си колега с военни почести във Великата зала на народа (сградата на китайския парламент) в Пекин, след което се очаква двамата лидери да подпишат редица бизнес споразумения. "Русия и Китай искат да засилят сътрудничеството си в области като инфраструктура, енергетика, научни изследвания и високи технологии", посочи Путин в интервю за държавната Китайска медийна група, публикувано преди визитата. Москва се концентрира върху засилване на връзките си с Азия през последните години на фона на влошаването на отношенията й със Запада заради ролята й в украинската криза.

Централно място в тези усилия заема Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Путин ще участва в срещата на върха на този евразийски военен и икономически блок, която ще се проведе през уикенда в китайския град Циндао. ШОС е източник на "една четвърт от световния брутен вътрешен продукт, 43 процента от световното население и покрива 23 процента от общата площ на планетата", заяви Путин в интервюто. "Ресурсите са огромни. Предвид динамиката на растежа в Азия, в Китай и Индия, ще се опитаме да дадем тласък на руската икономика и да подкрепим динамиката, от която се нуждаем", каза руският президент.

Дневният ред за разговорите между Путин и Си включва също проблемите около ситуацията на Корейския полуостров и споразумението за иранската ядрена програма. Руският президент ще се срещне и с китайския премиер Ли Къцян.

След официалната част на преговорите Путин и Си Цзинпин планират кратко пътуване с високоскоростния влак до град Тянцзин, където ще гледат хокеен мач между младежките отбори на Русия

Последвайте канала на

БТА
1672 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
RTS

2018.06.08 | 10:37

4
Руския президент си знае работата. Русия все по-напред, а подлогите вият от злоба..

2018.06.08 | 10:20

1
Великия Путин е навсякъде, като слънцето.

2018.06.08 | 10:33

3
Сланата е в главата ти, вземи мерки....ако можеш..!
бряяяя

2018.06.08 | 10:27

2
не е ли като сланата,където иде трева не никне,пази боже БЪЛГАРИЯ от такова слънце!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини