Започна визитата на Макрон в Индия

  • 10 март 2018 09:47

  • 1288
  • 2
Започна визитата на Макрон в Индия
© Getty images

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на започва днес официалната програма на държавната си визита в Индия, предаде Франс прес. Макрон и съпругата му Брижит, както и придружаваща ги делегация, пристигнаха вчера в Делхи. Днес те бяха посрещнати с военни почести в президентския дворец, където ги очакваше и премиерът на Индия Нарендра Моди.

Това е първа визита на Макрон в Индия. Целта й е да "се сключи за десетилетие напред силен пакт между двете демокрации", заяви френският държавен глава при посрещането си в президентския дворец в Делхи.

"Това ще бъде пакт около колективната сигурност, по-специално в региона, около икономическите, културните, образователните и академичните отношения и около връзките между нашите народи, по-специално младежите", допълни той.

По-късно днес Франция и Индия ще подпишат договор, който дава на индийски кораби достъп до френските военни бази в Индийския океан (в Джибути, на остров Реюнион и в Обединените арабски емирства). Този достъп е много ценен за Индия, обезпокоена от засилването на китайското присъствие в този океан.

"Искам Индия да бъде един от нашите главни партньори в региона в областта на сигурността", обясни Макрон в интервю за телевизия "Индия тудей", дадено по-рано тази седмица.

Дали Франция може да замени Русия като ценен международен партньор?, пък пита днес индийският в. "Индиън експрес" по повод визитата на Макрон в Индия. В последните години Франция постигна успехи в Индия в областта на отбраната, като продаде на Делхи 36 изтребителя "Рафал" и 6 подводници "Скопрен". Париж иска да сключи още договори за поръчки в областта на отбраната с Индия. Но нито един от тях не е на такъв етап от преговорите, че да бъде официално обявен по време на тази визита.

Очаква се обаче да бъдат подписани договори в областта на околната среда, авиацията, градското благоустройство, по-специално технологии за пречистване на водата. Делхи освен това може да обяви напредък в деликатните преговори в областта на ядрената енергетика, касаещи изграждането на реактори от ново поколение.

Търговският обмен между Индия и Франция е 11 милиарда долара срещу 18 милиарда между Франция и регионалния съперник на Индия - Китай, където Макрон беше през януари. Делхи иска да задълбочи връзките с Париж в тази насока.
По-късно днес Макрон ще има среща и с индийски младежи по примера на срещата му с млади африканци в Уагадугу през ноември миналата година.

Утре семейство Макрон ще посети емблематичния монумент Тадж Махал, символ на вечната любов. Пак утре Макрон заедно с Моди ще са и съпредседатели на среща на върха, посветена на стимулиране на слънчевата енергия в страните в процес на развитие. Това ще бъде първата среща на върха на инициатива, наречена Световен слънчев алианс или Световен алианс за слънчевата енергия.

Тя е подета съвместно от Франция и от Индия преди три години и цели да увеличи по един значителен начин производството на слънчева енергия в 121 страни, разположени напълно или частично между Тропиците на Рака и на Козирога и които в по-голямата си част са страни в развитие. 

Последвайте канала на

БТА
1288 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Що чак там?!

2018.03.10 | 13:24

2
Да доди къде нас - претъпкано е с индуси!

2018.03.10 | 12:36

1
си има достатъчно цигани.

Добави коментар

Водещи новини