Вулканичната дейност на остров Бали все още е значителна

  • 02 декември 2017 08:02

  • 1528
  • 0
Вулканичната дейност на остров Бали все още е значителна
©

Активността на вулкана Агунг на остров Бали все още е значителна, въпреки че няма голямо изригване. Това заявиха индонезийските власти, цитирани от ДПА.

"Това е продължително изригване", каза ръководителят на Индонезийския център за вулканология Касбани. "В резултат степента на тревога остава четвърта (най-високата)."

Говорител на индонезийската национална агенция за реакция при бедствия и аварии заяви, че емисиите на кратера тази сутрин не са могли да се видят поради обвилата го облачна пелена.

В понеделник индонезийските власти повишиха степента на тревога до най-високата възможна и наредиха евакуацията на близо 100 000 души, след като в края на миналата седмица вулканът започна да изхвърля пепел.

Над 55 000 души са потърсили убежище във временни центрове за настаняване, заявиха властите.

Касбани заяви, че количеството лава в кратера на вулкана се оценява на 20 милиона куб. м или една трета от целия обем на кратера. По думите му се предполага, че температурата на лавата е между 900 и 1200 градуса.

Индонезия се намира в така наречения Тихоокеански огнен пръстен, район, известен със сеизмична активност и вулканични изригвания.

Последвайте канала на

БТА
1528 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини