Земетресение от 7,3 удари Фукушима в Япония, последва цунами (видео)

  • 22 ноември 2016 07:17

  • 42231
  • 1
Земетресение от 7,3 удари Фукушима в Япония, последва цунами (видео)
© Getty Images/Guliver

Земетресение с магнитуд от 7,3 по скалата на Рихтер удари северната част на Япония, предаде „Ройтерс”.

Обявена е тревога за опасност от цунами по тихоокеанското крайбрежие на страната. Приливната вълна е била с височина около един метър. Хората са евакуирани, корабите излязоха в открито море.

По първоначална информация, охладителната система в Трети енергоблок на АЕЦ "Фукушима" е излязла от строя, но няма опасност от по-тежка авария. Близо до реактора е ударило еднометрово цунами.

Според телевизия Ен Ейч Кей, в химически завод в гр. Иваки е избухнал пожар.

Епицентърът на труса, усетен и в Токио, е близо до брега на префектура Фукушима и е на дълбочина от 10 км. Първоначално сеизмолозите го оцениха на 7,3 по Рихтер, но по-късно беше коригирано на 7,4. Земетресението е ударило страната в 5:59 часа местно време, когато повечето граждани все още са били по леглата си. Високоскоростните влакове са спрени временно в засегнатите от труса райони.

Припомняме, че през 2011 г. Япония преживя опустошителен трус от 9,1 по Рихтер, последван от цунами и авария в АЕЦ "Фукушима". Като цяло, обаче, това е държавата с най-висока степен на подготовка за реакция при трусове и през последните години даже по-мощните рядко са съпроводени с големи жертви и щети.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
42231 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Библията

2016.11.25 | 09:24

1
3И когато седеше на Елеонския хълм, учениците дойдоха при Него насаме и рекоха: Кажи ни, кога ще бъде това? и какъв белегът на Твоето пришествие и за свършека на века? 4Исус в отговор им каза: Пазете се да ви не заблуди някой; 5защото мнозина ще дойдат в Мое име казвайки: Аз съм Христос, и ще заблудят мнозина. 6И ще чуете за войни и за военни слухове; но внимавайте да се не смущавате; понеже трябва да станат; но това още не е свършекът. 7Защото ще се повдигне народ против народ, и царство против царство; и на разни места ще има глад и трусове. 8Но всичко това ще бъде< само> начало на страдания, " Мат. 24гл.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини