Тръмп и близкоизточният конфликт - безрезервна подкрепа за Израел

  • 21 ноември 2019 15:27

  • 359
  • 0
Тръмп и близкоизточният конфликт - безрезервна подкрепа за Израел
© Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, чието правителство обяви, че вече не смята за незаконни израелските селища в окупирания Западен бряг, от идването си на власт води политика на безрезервна подкрепа за Израел, пише Франс прес.

Първите разриви 

На 15 февруари 2017 г., по-малко от месец след встъпването си в длъжност, президентът Тръмп изрази желанието си да постигне мирно споразумение между израелци и палестинци.

Той обаче заяви, че Вашингтон вече не подкрепя т.нар. двудържавно решение, което предвижда създаването на палестинска държава, която да съществува редом с Израел, в разрив с продължилата десетилетия американска дипломатическа традиция.

На 16 март се стигна до нов разрив: специалният пратеник на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, Джейсън Грийнблат се срещна в Ерусалим с представители на израелските заселници.

През май Тръмп посети Израел и окупираните палестински територии. Той стана първият президент, помолил се пред Стената на плача в стария град на Ерусалим.

Нетаняху празнува решението на САЩ за селищата при заселници на Западния бряг

Ерусалим 

На 6 декември Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския призна Ерусалим за столица на Израел, като с това провокира недоволството на палестинците.

Статусът на Свещения град е един от най-сложните проблеми на конфликта, като палестинците искат да направят Източен Ерусалим, окупиран и анексиран от Израел от 1967 г., столица на бъдещата си държава.

На 14 май 2018 г. преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим съвпадна по време с кървавата баня в ивицата Газа, при която израелската армия уби около 60 палестинци при демонстрации близо до границата между анклава и еврейската държава.

"Съединените щати вече не са посредник в Близкия изток", заяви палестинският президент Махмуд Абас.

Спиране на финансирането 

На 31 август миналата година американското правителство обяви, че вече няма да финансира Агенцията на ООН за палестинските бежанци, седмица, след като преустанови плащането на над двеста милиона долара помощи на палестинците.

На 10 септември Съединените щати обявиха, че закриват палестинското представителство във Вашингтон, което играеше ролята на посолство на палестинските власти в САЩ.

На 4 март тази година генералното консулство на САЩ в Ерусалим, което играеше ролята на американско посолство за палестинците, прекрати съществуването си, тъй като стана част от американското посолство в Ерусалим.

Медии: САЩ направиха голям подарък на Бенямин Нетаняху

Голан 

На 21 март Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския каза, че е склонен да признае израелския суверенитет върху Голанските възвишения, голяма част от които бяха превзети от Израел през 1967 г. за сметка за Сирия и чиято анексия през 1981 г. не бе призната от международната общност. Дамаск се противопоставя на "крещящо посегателство" срещу суверенитета му.

Нови разриви 

На 27 март ръководителят на американската дипломация Майк Помпейо даде да се разбере, че бъдещият план за мир трябва да скъса с традиционния консенсус по ключовите въпроси като Ерусалим, селищата и бежанците.

На 2 май зетят и съветник на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, Джаред Къшнър потвърди, че в плана няма да се говори за "две държави".

Месец по-късно американският посланик в Израел Дейвид Фридман заяви, че Израел има право да анексира "част" от окупирания Западен бряг.

В края на юни Джаред Къшнър представи в Бахрейн икономическата част на американския план, предвиждащ 50 милиарда долара инвестиции в палестинските територии и съседните арабски страни за срок от десет години. Конференцията бе бойкотирана от палестинците.

Селищата

На 18 ноември Майк Помпейо обяви, че САЩ вече не смятат за нарушаващи международното право израелските селища в окупирания Западен бряг, които въпреки това продължават да са възприемани като незаконни от ООН и голяма част от международната общност.

"Истината е, че никога няма да има юридическо решение на конфликта и че споровете кой е прав и кой не е прав от гледна точка на международното право няма да донесат мира", каза той.

Израел даде зелена светлина за нови еврейски жилища в палестински територии

Последвайте канала на

БТА
359 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини