Учени от цял свят обявиха "код червено" за планетата

  • 06 ноември 2019 20:03

  • 46207
  • 17
Учени от цял свят обявиха "код червено" за планетата
© pixabay

Учени от цял свят обявиха "код червено" за планетата и предрекоха апокалиптично бъдеще за цялото човечество. Предупреждението се базира на обстоен анализ на човешкия прогрес и последиците от него, предава Нова Телевизия.

Дори днешните летни температури през ноември са показателни за това, което предстои оттук нататък. Погледнато малко по-глобално - ето фактите.

За последните 40 години средната температура на Земята бележи ръст с почти цял градус. Само за последното десетилетие ледът на Антарктида е намалял с 1230 гигатона.

Горската покривка на планетата намалява с 50 на сто всеки 10 години. Тоест годишно хората унищожават , забележете, 28 милиона хектара гора.Отговорът на природата. Всяко десетилетие броят на климатичните катастрофи се увеличава с 40 процента, а щетите от бурите, ураганите и пожарите - с 80 на сто.

Южна Франция. Пореден епизод мощни бури отнесоха съвсем наскоро къщи и автомобили.Всеки ден природата ни дава ясни знаци, че сме прекрачили границата. „Макар България да не е сред държавите, които усещат най-екстремните проявления на климата, това не означава, че не ни засяга по друг начин”, Меглена Антонов от „Грийнпийс” - България.

11 хиляди учени от цял свят прозряха мрачното бъдеще за планетата и официално обявиха “Код Червено” за човечеството. Според тях, ако не намалим човешката щета върху природата, ще се изправим пред истински апокалипсис. Урагани, изпепеляващи пожари и безпрецедентно преселение в търсене на безопасно място за живот. „Нашите призиви не са от вчера. Напротив, първите ни предупреждения са отпреди 40 години. Крайно време е да действаме. Все още имаме шанс да предотвратим най-тежките последици”, Томас Нюсъм, биолог от Университета в Сидни.

Призивите на екозащитниците имат също толкова ентусиазирани опоненти. Най-емблематичният от тях е американският президент, който съвсем наскоро препотвърди намеренията си да извади Съединените щати от Парижкото споразумение за климата. „Обявявам изтеглянето на Съединените щати от ужасното, едностранчивото Парижко споразумение”, заяви държавният глава Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския.

„Няма как една държава сама да се справи с климатичните промени. Трябва заедно да работим. Защото климатичните промени не познават държавни граници”, обясни още Миглена Антонова.

В един глас изследователите препоръчват бърза подмяна на горивата с възобновяеми алтернативи, безусловна защита на застрашените екосистеми на планетата и ограничаване на основните замърсители в атмосферата, консумацията на месо и обезлесяването.

Последвайте канала на

Novini.bg
46207 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
мрън

2019.11.06 | 21:34

5

проблема се решава сравнително евтино чрез залесяване ,но никой почти не говори за това

2019.11.09 | 19:21

17

колкото и да залесяваш , когато океаните са отровени с въглероден диоксид от въздуха и не могат да смогнат да го преработят , кел файда. 2/3 от кислороа идва именно от океаните, но те се затоплят със много бързи темпове и коралите , цианобактериите, планктонът и водораслите измират . След 50-60 години земята няма да е годна за живот , през лятото 60-70 градуса как ви се струва ?

2019.11.06 | 23:52

7

Ами преди демокрацията бяхме по упенически студентски бригади и залесявахме стотици борчета...!Сега освен някой големец за пред камерите да залеси едно дръвче...!Но няма масово залесяване както преди...!

2019.11.09 | 19:15

16

проблемът е ,че няколко държави изпомпват природните ресурси в замяна на напечатани хартийки , с кето контролират цените в света .
тези климатични промени не могат да бъдат спрени по никакъв начин , дори всички коли и заводи да спрът завингаи.
сегашните управляващи не искат да задействат технологиите на анити-гравитационен и квантов принцип , които вече ги има ( генераторите на др. Чуканов) , понеже това би разрушило капитализма. Рано или късно ще се въведат тези технологии , но ще бъде след дъжд качулка.
Пригответе се за страшни бедствия на , които ще станем свидетели буквално идните години.
От адът който се задава няма да може никой да се скрие , няма да има къде просто.
Случвало се е много пъти, Сащ и Русия знаят за това 100%.

Qwerty

2019.11.07 | 12:57

15

Малко истина, малко полуистина, повечко демагогия, изопачаване на факти плюс абсолютен фейк, и ето ти готова статия-хибридка за олигофрени. Олигофрените само това чакат - плюнчат пръсти и почват да плюят по консуматорите, все едно тия консуматори са някви други, а не те самите. Ами олигофрени..

Еколог

2019.11.06 | 21:34

4

Проблемът не е в цивилизовани те страни, а при развиващите се и размножаващи се държави, където мислят само за оцеляване и не им пука за природата

Байонет

2019.11.07 | 12:36

14

Напротив. Богатите изгарят горивата, бедните секат дърветата. Но докато богатите имат право на избор бедните нямат. всичко е въпрос на политика. Швеция до 2030 иска 100% екологична икономика. Хорото трябва да се поведе от богатите, няма как да стане обратното. А най-лошото е че когато това стане , мигранската криза ще ни се види детска игра. Милиарди ще се исипят в т.н. цивилизовани страни.

така е

2019.11.06 | 21:34

3

така е, но докато живеем в капитализъм и се кланяме на бога пари - така ще е.
природата на капитализма е постоянно развитие, разширяване и завладяване, това води до постоянна жажда за все по голямо произвоство, пазари и консуматорство.
идеите заложени в капитализма на който се кланяме, безкрайната алчност за пари, власт и ресурси води до унищожението на природата и планетата. трябва да сменим идеологията иначе тия призиви на учени и тумберци са пунта мара. едни ще се снишават, а други ще трупат несметни богатства

Анатема !

2019.11.07 | 08:21

13

А чули ли сте тази сентенция:"Там където краварин (ФАЩ) на се ре, с нищо не мож се изпере."
Какво ще кажете,а!?

2019.11.07 | 02:33

10

Най-големият замърсител е комунистически Китай.

2019.11.06 | 23:55

8

Айде бе-ти ще кажеш,че не се е давал нито лев за екология...?!А масовото залесяване,което сега никой не прави,защо го забравяш...

2019.11.06 | 21:58

6

Явно не си живял при комунизма,да видиш отровена от торове земя замърсени реки и нито лев за екология

оцелял от "градежа" СДС-арски българин

2019.11.07 | 08:19

12

Пък една червена Биволица от Мизия е заплаха за българския народ, защото е мутирала от синьо в червено, както правят смъртоносните бацили !

kоментар

2019.11.07 | 06:01

11

Няма друг животински вид на планетата ни, който да я унищожава с действията си. Хората нарушаваме баланса тук, унищожаваме природата, респективно и други животински видове. Няма как да сме плод на еволюция, освен ако сме грешка на природата. Такива глобални грешки обаче, природата няма как да направи. Винаги съм имала усещането, че човека на земята е нещо като "принадена стойност". Живеем в разрез с природните закони на земята. Притежаваме интелект, но ни липсва нужното самосъзнание, за да го ползваме по правилния начин. Това го няма в нито един друг животински вид

Наглеци!

2019.11.07 | 00:03

9

Наглите американци директно казват на света-
Гледайте си работата с вашата екология,ние ще си правим каквото си искаме-оттегляме се едностранно от договора ...!

Хаха

2019.11.06 | 21:00

2

Сетила се Мара да се побара. Шиб.аните консуматори видяха сметката на планетата. И това се знае от десетилетия , американците защо драпат да открият условия за живот на Марс.

ррр

2019.11.06 | 20:25

1

Ами благодарение на хората вече 60% от животинските видове са унищожени през последните 50 години. Сами ще се убием от алчност и глупост, планетата ще се възстанови и ще я има и без нас.

Добави коментар

Водещи новини