Обстановката в Украйна е напрегната

  • 05 ноември 2019 09:10

  • 1903
  • 1
Обстановката в Украйна е напрегната
© Getty (архив)

Раздалечаването на силите на противоборстващите страни в украинския конфликт, насрочено край село Петровское, за пореден път не се състоя. Както и преди, то бе провалено по вина на украинската страна - представителите на Организация за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Съвместния център за контрол и координация на спирането на огъня не дочакаха ответна бяла ракета от позициите на киевските въоръжени сили, която би означавала "Готови сме да изтеглим войските", пише руският в. "Известия".

Вчера Киев обяви, че отлага новото изтегляне на свои войски от фронтовата линия с проруските сепаратисти с мотива, че има нарушения на примирието, макар раздалечаването на силите да е условие за важна среща на върха с Москва за мир в Източна Украйна. Според Руслан Якубов, представляващ донецките сепаратисти в Съвместния център, следващият опит ще бъде предприет около 8 ноември.

Обстановката в отцепнически Донбас все още е напрегната, отбелязва вестникът. Според Едуард Басурин от командването на сепаратистките войски в Донецк примирието се нарушава всекидневно. Миналата седмица са обстреляни 34 селища в региона, ранени са двама мирни жители, а двама военнослужещи са убити.

Украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога продължава да изтегля войски от Донбас и се готви за среща на "нормандската четворка", но скорошната визита на натовското ръководство в Украйна прави още по-трудна вътрешнополитическата ситуация, пише "Независимая газета". Изправен пред избор, Зеленски, от една страна, се стреми да изпълни волята на повечето украинци за уреждане в Донбас, което предполага договорености с Русия. От друга страна - усеща натиска на част от обществото, действаща под лозунга "По-близо до НАТО - по-далеч от Русия", пояснява изданието.

По време на посещението от НАТО веднага бе заявено, че Украйна няма да настоява за преговори с цел да получи План за действия за членство в алианса (ПДЧ), напомня то. Бившият президент Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември заяви: "Доброволният отказ от ПДЧ изглежда като самоотричане от перспективата за членство. Като страх от поемане на отговорността за осъществяване на трудната задача". Той прикани екипа на Зеленски "да отправи сигнал към нашите партньори, че новата власт подкрепя курса към членство в НАТО, по който тръгнахме преди".

Според хора от партията на Порошенко "Европейска солидарност" такъв сигнал би могла да стане декларация на Върховната рада. Ирина Герашченко, съратничка на бившия президент в парламента, заяви, че вече е внесен такъв проектодокумент. "Трябва да настояваме, че Украйна е направила голям брой сериозни и важни стъпки в сфери като борбата с корупцията, екологията, спазването на натовските стандарти във Въоръжените сили. За да не изпросваме ПДЧ, а НАТО да потвърди (изразеното през 2008 г., б. р.) намерение на Украйна да получи План за действия, свързани с бъдещото членство. И твърдо да покажем, че в Украйна днес има единство, що се отнася до влизането в Алианса. Още повече че 54 на сто от украинците подкрепят този път", каза Герашченко, цитирана в "Независимая газета".

Последвайте канала на

БТА
1903 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
тия

2019.11.05 | 10:16

1

тия глупаци им дадоха огромна държава даром, те ще я разбият.
нашите деди водиха безкрайни войни за два къса земя и никой не ни даде една педя, а напротив - всеки път режеха от снагата на българия жива плът. а тия тъпаци им дадоха най огромната територия в европа и те се чудят как да я пропилеят.

Добави коментар

Водещи новини